Ripple

 
 

Wat is Ripple?

Ripple (XRP) is een cryptomunt waarvan het betalingssysteem vergelijkbaar is met die van de Blockchain. Ripple stelt haar klanten in staat hun geld over te boeken in een fractie van een seconde met bijna geen transactiekosten. Daarbij is Ripple in tegenstelling tot andere crypto’s niet gedecentraliseerd. Hierdoor willen grote banken graag samenwerken met deze cryptocurrency.

Tip: Hieronder vind je een video die je uitlegt wat Ripple precies is.


Wat is Ripple en waar kan ik het voor gebruiken?

Het doel van Ripple is dat deze cryptomunt het mogelijk maakt om zo goedkoop en snel mogelijk transacties plaats te laten vinden. De transacties gaan razendsnel of het nou in hetzelfde land plaatsvindt, internationaal en tussen verschillende banken.

Door Ripple is het mogelijk om binnen enkele seconden, met bijna geen kosten, transacties uit te voeren waar ook ter wereld. De kosten liggen slechts op 1 duizendste van een cent per transactie.


Hoe verschilt Ripple van Bitcoin

Er zijn een aantal grote verschillen tussen Ripple en Bitcoin. Twee belangrijke verschillen hebben we hierboven ook al beschreven, dit zijn namelijk de snelheid en de transactiekosten. Het Ripple netwerk is vele malen sneller dan het Bitcoin netwerk.

Toch zijn deze twee verschillen niet het belangrijkste verschil. Dat is namelijk dat Bitcoin volledig gedecentraliseerd is, terwijl Ripple dat niet is. In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple  namelijk in handen van een bedrijf.


De Ripple koers

 De Ripple koers is zeer bewegelijk (ook wel volatiel genoemd). Het kan dus zijn dat de Ripple koers van de een op de andere dag 25% stijgen of dalen. De ripple koers is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Nieuwe updates.
  • Nieuws over samenwerkingen met bedrijven en banken.

In de grafiek hieronder zie je de Ripple koers in een tijdsbestek van 2 jaar (let op deze koers is in dollars). In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de ripple koers door de jaren heen flink is gestegen. De koers is een hele tijd vrij stabiel rond de $0.25 blijven hangen. Echter sinds december 2017 is de ripple koers explosief gaan stijgen met als toppunt 8 januari waar de koers zelfs boven de $3.00 was. Hierna is de Ripple koers weer teruggezakt richting het oude prijsniveau.

 
powered by Coinlib

Waar kun je Ripple kopen?

Wil jij Ripple kopen? Er zijn vrij veel sites waar je deze crypto kunt kopen. Echter kun je Ripple, in tegenstelling tot Bitcoin, Ethereum en Litecoin niet kopen bij Coinbase.

Omdat er toch vrij veel keuze is bij het kopen van Ripple hebben wij voor jou de beste sites voor het kopen en verkopen van Ripple op een rijtje gezet. Wil je meer weten over de verschillende exchanges? Druk dan op de exchange waar jij meer over wilt weten.

 

Wie is de oprichter van Ripple?

De oprichters van Ripple zijn Ryan Fugger en Chris Larsen. Sinds het begin is Ripple flink ontwikkeld. In 2004 bracht Ripple het nieuwe product: RipplePay uit. Dit sloeg in die tijd niet goed aan waardoor in 2011 het hele systeem opnieuw ontworpen is. Door dit herontwerp werd Ripple veel sneller en energiezuiniger dan de Bitcoin.

Vlak na dit herontwerp werd het Ripple Transaction Protocol (RTXP) ontwikkeld. Dit protocol is gemaakt om de tarieven en wachttijden van de tradionele banken te niet te doen. Dit is Ripple zeker gelukt. Ripple kan nu namelijk ongeveer 1500 transacties per seconde aan.


voordelen bitcoin

Wat zijn de voordelen van Ripple?

1. De hoge snelheid
De blokketen  van Ethereum is (zeer) snel in vergelijking met andere cryptocurrencies. Zo verwerkt Ethereum haar transacties bijvoorbeeld in ongeveer 15 seconden, in tegenstelling van 10 minuten verwerktijd bij de Bitcoin.

2. De lage transactiekosten
De transactiekosten van het gebruik en versturen via Ethereum zijn vele malen lager dan andere cryptocurrency, zoals de Bitcoin, waar de transactiekosten relatief hoog zijn.

3. Ripple is schaalbaar
De Ripple blokketen is gemaakt om zo schaalbaar mogelijk te zijn.

4. Snelle ontwikkeling netwerk/coin
Doordat Ripple op een centrale manier beheerd en ontwikkeld wordt zullen er geen overeenstemmingsproblemen voorkomen. Hierdoor gaat de ontwikkeling van het netwerk en de coin vele malen sneller. 

5. Ondersteuning van banken
Ripple is anders dan andere cryptocoins, Ripple wil namelijk niet de huidige valuta vervangen, maar juist samen werken met al bestaande valuta. Hierdoor is het voor banken gunstig om met Ripple samen te gaan werken en wordt dit door steeds meer banken gedaan.


nadelen bitcoin
Wat zijn de nadelen van Ripple?

1. Alles is virtueel.
Ripple is netzoals bitcoin geheel virtueel. Dit is voor veel mensen een nadeel. We zijn toch nog een beetje angstig dat het virtuele geld zomaar kan verdwijnen. We hebben niks tastbaars om aan vast te houden.

2. Niet gedecentraliseerd
Ripple is als één van de weinige cryptocoin niet gedecentraliseerd. Het bedrijf achter Ripple bezit zelf ongeveer 70% van de coins. Hierdoor wordt dit als nadeel gezien, omdat zij hierdoor de inflatie of deflatie van de munt zouden kunnen manipuleren.

3. Uiteindelijk zullen de coins opraken
Er kunnen geen nieuwe Ripple coins worden bijgemaakt. Dit betekent dus dat de Ripple op een bepaald moment op zal zijn en dat de coin dus steeds schaarser wordt. Wat dit met de waarde van de coin doet is nog onbekend.

4. Het is nog relatief nieuw
Doordat Ripple net als alle andere cryptocurrencies relatief nieuw is, is er ook relatief weinig informatie over beschikbaar. Hierdoor ontbreken er bijvoorbeeld tutorials en documentatie om (nieuwe) ontwikkelaars te kunnen helpen. Tevens is het voor veel mensen onduidelijk wat het precies inhoudt doordat er op dit moment nog maar weinig informatie over beschikbaar is.

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken