Nieuws, Trending

Cryptocurrency is om hier te blijven maar heeft classificatie nodig

Het parlement van de Europese Unie (EU) gaat zich focussen op de ontwikkeling van een classificatie van crypto-activa en het opstellen van een juiste regelgeving, volgens Europese Commissie vicevoorzitter Valdis Dombrovskis.

Hier om te blijven

Volgens Dombrovskis zijn de voordelen die crypto met zich meebrengt van zo groot belang dat ze hier zijn om te blijven. Hiernaast blijft de cryptocurrency-markt groeien ondanks de zeer recentelijke turbulentie. De EU gaat volgens de commissaris belangrijke kwesties aanpakken. De belangrijkste uitdaging van dit jaar is om crypto voordelen de categoriseren en classificeren. Hiernaast is er op dit moment een onderzoek bezig om te kijken of er gebruik kan worden gemaakt van de al bestaande regels of dat er behoefte is aan het ontwikkelen van nieuwe regels.

Mapping

Tijdens de bijeenkomst van de raad van Economische en Financiële zaken van de EU benadrukte Dombrovskis , dat de Commissie samengewerkt met de Europese toezichthoudende autoriteiten. Dit om een zogenaamde mapping van crypto-activa te kunnen ontwikkelen om waarmee een solide basis wordt aangeboden om de status van cryptocurrencies vast te stellen. Vanuit hier kunnen vervolgens verdere stappen worden genomen op dit gebied.

ICO’s veel besproken onderwerp

Dombrovskis had tijdens zijn toespraak extra veel aandacht voor Initial Coin Offerings (ICO’s). Volgens hem zijn deze projecten kenmerkend als een levensvatbare vorm van alternatieve financiering. Hierbij wees Dombrovskis op de $6 miljard (€5.2 miljard) die ICO’s afgelopen jaar gezamenlijk hebben opgeleverd.  Volgens Dombrovskis zal dit gedurende dit jaar aanzienlijk groter worden en hierom is het van belang om hier een regelgeving voor te ontwikkelen. Of dit daadwerkelijk ook een hoger bedrag wordt moet nog worden ondervonden, zo blijkt dat de financiering van ICO’s op dit moment op een laagste punt sinds 16 maanden zit.

Risico’s

Toch zijn er op dit moment nog een aantal problemen in het veld. Zo zijn de belangrijkste risico’s van crypto, een gebrek aan transparantie, het beschermen van investeerders, de marktintegriteit, het witwassen van geld door middel van cryptocurrency, fraude en mogelijkheid tot hacking. Hierom suggereerde de politicus dat er een hoge noodzaak is om de dynamiek van de sector te blijven volgen. Een samenwerking met wereldwijde partners bij de Financial Stability Board (FSB) en de G20 zijn hierom erg belangrijk om hier een goede regelgeving bij de creëren.