Nieuws

Cryptocurrency ‘koorts’ neemt af

Volgens het hoofd van de Russische centrale bank ‘Elvira Nabiullina’ neemt de ‘cryptocurrency koorts’ af. Dit meldt het grote en in Rusland bekende (Russische) nieuwsagentschap RIA Novosti. 

Benadering van cryptocurrency is nuchterder

Nabiullina sprak onlangs op het financiële innovatie-forum Finnopolis, wat in de Zuid-Russische stad Sochi werd gehouden. Nabiullina gelooft dat cryptocurrencies en de blockchain nu rationeler zullen worden behandeld. “Gelukkig is de cryptocurrency koorts begonnen met afnemen. Technologieën als blockchain hebben veel enthousiasme geïnspireerd, maar nu, voor zover we kunnen zien, is de benadering van hen nuchterder.”, aldus Elvira Nabiullina.

Slecht beschermd tegen fraude

Tevens merkte het hoofd van de centrale bank op dat ondernemers momenteel naar manieren aan het zoeken zijn om blockchain in hun bedrijf te gaan gebruiken. Volgens Nabiullina zijn Initial Coin Offerings (ICO’s), het openbaar aanbieden van een cryptocurrencycoin, ‘een perfecte methode om fondsen te werven’.  Hier voegde ze er echter aan toe dat de fondsenwervingsmethode slecht beschermd is tegen fraude. Volgens Nabiullina krijgen deze nieuwe digitale financiële technologieën eindelijk massale acceptatie. “Digitale financiering is niet langer de wereld van de geavanceerde consument. Het is de wereld van de massaconsument.”

Sombere benadering

Nabiullina is bekend om haar sombere benadering van cryptocurrencies en blockchain. In 2017 zette zij de internationale belangstelling voor cryptocurrencies tegenover het fenomeen goudkoorts. Dit jaar noemde Nabiullina crypto-munten, geldsubstituties, en beweerde dat ze niet op Russische beurzen terecht zouden komen. Bovendien heeft zij gezegd dat de centrale bank categorisch tegen de cryptocurrency regelde of gelijkstelde met vreemde valuta.

Conservatieve opstelling

Ondanks de conservatieve opstelling van de centrale bank zijn grote Russische banken naar verluidt geïnteresseerd geraakt in het werken met cryptocurrency. Volgens lokale bronnen die zich bezig hielden met de zaak, organiseerden vertegenwoordigers van Russische banken zelfs een privérondetafel om meer informatie te krijgen over de crypto-gerelateerde wetgeving in Japan, Luxemburg en Singapore en hoe deze aan te passen aan de Russische ruimte.