blauw

Bitcoin

Bitcoin is een decentrale digitale valuta gebaseerd op peer-to-peer technologie.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency en een digitaal betalingssysteem dat is uitgevonden door een onbekende persoon of groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het werd uitgebracht als open-source software in 2009.

Bitcoin is een peer-to-peer-systeem, wat betekent dat gebruikers rechtstreeks transacties kunnen uitvoeren zonder tussenpersoon. Transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten en vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek dat bekend staat als een blockchain. Transacties worden verzonden en ontvangen met behulp van gespecialiseerde software die een Bitcoin-wallet wordt genoemd.

Hoe werkt de Bitcoin?

Een Bitcoin is in wezen een computerbestand dat is opgeslagen in een ‘digitale wallet’ op een computer of smartphone. Mensen kunnen Bitcoins (of een deel ervan) naar jouw digitale wallet sturen en je kunt Bitcoins naar andere mensen sturen. Elke afzonderlijke transactie wordt vastgelegd in een openbare lijst, de blockchain.

De blockchain is de technologie die Bitcoin mogelijk maakt. Het is een openbaar grootboek, vergelijkbaar met een spreadsheet, dat elke transactie registreert. De blockchain wordt voortdurend bijgewerkt en onderhouden door een gedecentraliseerd netwerk van computers.

Elke keer dat er een transactie wordt gedaan, wordt deze naar het netwerk uitgezonden en geverifieerd door computers op het netwerk die miners worden genoemd. Miners worden beloond met een bepaald aantal Bitcoins voor het verifiëren van transacties.

De voordelen van Bitcoin

De manier waarop Bitcoin werkt, zorgt ervoor dat transacties veilig, nauwkeurig en onomkeerbaar zijn. Alle transacties worden versleuteld en opgeslagen op de blockchain. Dit maakt het bijna onmogelijk om het systeem te omzeilen.

Om de veiligheid van de blockchain te waarborgen, gebruiken miners computers om complexe wiskundige problemen op te lossen. Dit proces wordt mijnbouw genoemd en het beschermt de blockchain tegen kwaadaardige aanvallen.

Een ander groot voordeel van Bitcoin is dat het open source is, wat betekent dat iedereen de code kan inspecteren en ervoor kan zorgen dat deze veilig is.

Bitcoin is nog een relatief nieuw fenomeen, maar het heeft al een trouwe aanhang over de hele wereld gekregen. Het wordt steeds populairder voor mensen om Bitcoin te gebruiken voor dagelijkse aankopen, zoals boodschappen, kleding en zelfs onroerend goed.

Bitcoin nieuws

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Mike Novogratz verwacht Bitcoin correctie tot $42.000
Miner Marathon start ‘Slipstream’ om Bitcoin transacties sneller te maken
Meer Bitcoin nieuws