Altcoin

De meeste transacties op XRP, EOS en Tezos zijn ‘nutteloos’

Uit onderzoek is gebleken dat de overgrote meerderheid van de transacties op het EOS, Tezos en XRP netwerk geen waarde overdragen.


18 accounts maakten 50% van alle XRP-transacties

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd op de site arXiv, leidt slechts 2% van de transacties op de XRP-ledger en slechts 18% van de transacties op Tezos tot daadwerkelijke waardeoverdrachten. Ook ontdekten de onderzoekers dat, in de periode van 1 oktober 2019 tot 31 december 2019, 95% van de transacties op EOS verband hielden met de airdrop van een waardeloos token.

Daniel Perez van Imperial College London, en Jiahua Xu en Benjamin Livshits van UCL Blockchain ontdekten dat de blockchains heel veel transacties aankunnen, maar dat ze bijna niet gebruikt worden voor nuttige dingen.

“Uit onze analyse blijkt dat slechts een klein deel van de transacties wordt gebruikt voor waardeoverdrachten. Op de XRP-ledger ligt dit zelfs maar op 2%.”

David Schwartz, Chief Technology Officer van Ripple, zei dat deze enorm kleine overdrachten, ook wel spam genoemd, gewoonweg bewijs zijn van de snelheid, betaalbaarheid en capaciteit van de XRPledger. Schwartz zei:

“Transacties zijn zo snel en goedkoop en de ledger heeft zoveel capaciteit. Er zijn dus weinig prikkels om geen txns met een waarde van bijna nul in te dienen”

Een verhoging van de transactieprijs zou het probleem van deze spam oplossen. Echter zou dit wel ten koste gaan van de daadwerkelijk waardevolle transacties die bijna kosteloos verstuurd kunnen worden.

De onderzoekers controleerde in totaal 90.000 accounts die in 2019, 150 miljoen XRP-transacties uitvoerden. Een derde van de accounts deed slechts één transactie. Terwijl 18 accounts gekoppeld aan Huobi verantwoordelijk waren voor de helft van het totale aantal transacties.

Deze accounts zijn ofwel afstammelingen van een account van Huobi Exchange, of handelen regelmatig met afstammelingen van Huobi. Ze hebben allemaal transacties uitgevoerd met Chinese yan en hebben bovendien dezelfde benamingstag gebruikt.


Hoe zit het met EOS?

In de onderzochte periode was 95% van de transacties op EOS gerelateerd aan de EIDOS-token airdrop⁠. Dit is eeen token die in feite waardeloos is.

“Vóór de komst van de EIDOS-token gingen ongeveer 50% van de transacties naar gokspellen. De rest was verdeeld tussen token overdrachten en verschillende vormen van entertainment. Voorbeelden hiervan zijn onder andere spellen zonder weddenschappen en betalingen aan pornografische websites. ”

Tezos transacties

Op Tezos was 82% van de transacties betrokken bij het bevestigen van blokken. Dit komt doordat elk blok minstens 32 goedkeuringen nodig heeft om te worden bevestigd en het aantal transacties op het netwerk nog steeds laag is. Bovendien wordt de rest van de doorvoer voornamelijk gebruikt om activa tussen rekeningen over te dragen.

De onderzoekers concludeerden dat, hoewel het duidelijk was dat deze drie blockchains het vermogen hebben om een hoge verwerkingscapaciteit uit te voeren, hun potentieel tot dusver zeker niet volledig is gerealiseerd voor de bedoelde doeleinden.