solana
Solana

Deep-dive: De link tussen Solana en FTX

De crypto munt Solana (SOL) was één van de sterkst dalende projecten in de afgelopen na de ondergang van crypto exchange FTX (lees hier meer over in de deep-dive van 14 november). De ex-CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, stond al langer bekend als een Solana bull. In de deep-dive van vandaag kijken we naar de link tussen de twee.

Almeda Research en Solana

Het zusterbedrijf van FTX, Almeda Research, was al vanaf het begin betrokken bij het Solana project. Zij namen namelijk deel in de Initial Coin Offering (ICO) in 2021. Hierbij haalde het project bijna $300 miljoen binnen. Met hun betrokkenheid bij de investeringsronde kreeg Almeda in een groot deel aan Solana. 

Almeda Research hield naar verluidt een grote hoeveelheid Solana munten met een waarde van meerdere miljarden dollars. Er waren speculaties dat het bedrijf onder andere Solana verkocht, om de mun van FTX, genaamd FTX token (FTT), te stabiliseren. Door de liquiditeitsproblemen van FTX werd de druk voor ALmeda om te verkopen alleen maar groter. Door de grote hoeveelheden die zij ter beschikking hadden steeg het aanbod van Solana flink. 

Almeda Research bezit op het moment nog steeds veel Solana. Naar verluidt is dit 13.5% van alle Solana munten. Dit is mogelijk slecht nieuws voor de Solana prijs. Het is namelijk te verwachten dat Almeda Research vanwege zijn faillissement het eigen aandeel in Solana moet verkopen. Door een sterke toename in aanbod van Solana neemt de prijs af.

FTX en het Solana ETP

De samenwerkingen tussen Solana en FTX gaan nog verder. Zo hebben beidde partijen meerdere malen investeringspartnerschappen gevormd. FTX zette namelijk in samenwerking met CoinShares een Solana-gerelateerd ETP op. Een ETP is een index dat een bepaald product of portfolio aan producten volgt. Voor dit project zou Sam Bankman Fried naar verluidt 1 miljoen Solana munten hebben betaald als initiële financiering.

Dergelijke samenwerkingen en investeringen zijn niet ongebruikelijk. Het faillissement van FTX en Almeda heeft hierdoor wel verstrekkende gevolgen gehad op de prijs van Solana. Met de forse daling in prijs zijn veel investeert huiverig om in Solana te investeren.

On-chain Analyse van Solana na de FTX crash

De crash van FTX heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten op de prijs van Solana. Ook zien we on-chain veel gebeuren.De FTX crash heeft gezorgd voor een sterke emotionele paniek reactie onder investeerders, in deze sectie bekijken we objectief naar de on-chain fundamentals van Solana en of deze impact hebben ondervonden van de crash. 

Actieve wallets

De hoeveelheid actieve wallets op een netwerk geeft inzicht in de gezondheid van een netwerk. Veel gebruikers op een netwerk betekent dat het netwerk nut biedt voor de gebruikers, daarnaast zal de vraag naar de onderliggende token ook toenemen bij veel netwerk gebruik wat impact heeft op de lange termijn koers van de token. 

Sinds de FTX crash op 11 november zien we dat het aantal actieve wallets op het Solana netwerk is afgenomen (Figuur 1). Op 10 november waren er ongeveer 480.000 actieve wallets, op 11 november zagen we ruim 395.000 actieve wallets en op 25 november bedroeg dit 341.000 actieve wallets (de data op 26 november is nog incompleet en wordt daarom niet meegenomen in de analyse). Op de dag van de crash zagen we een afname in actieve wallets van 18% en in de afgelopen 2 weken zagen we de activiteit zelfs met 29% afnemen. De FTX crash lijkt een significante impact te hebben gehad op de netwerkactiviteit van Solana. Wat verder opvalt is dat we al langere tijd een negatieve trend op het gebied van actieve wallets zien. 

Actieve wallets op Solana
Figuur 1: Actieve wallets op Solana – bron: Solscan

NFT’s op het Solana netwerk

NFTs zijn populair en dit is ook het geval op het Solana netwerk. Door te kijken naar het aantal nieuwe NFT’s op het netwerk krijgen we inzicht in de groei van het netwerk. In Figuur 2 zien we direct dat de creatie van nieuwe NFT’s sterk is afgenomen in de afgelopen 3 maanden. In September werd zelfs nog een piek geobserveerd van ongeveer 300.000 nieuwe NFT’s op en dag, momenteel bedraagt dit nog slechts 20.000 NFT’s per dag. Opvallend genoeg zien we vrijwel geen reactie van de NFT markt op de FTX crash, echter is dit mogelijk te wijten aan het feit dat de groei in NFT’s op het netwerk al sterk is afgenomen.

Nieuwe NFT’s op Solana
Figuur 2: Nieuwe NFT’s op Solana – bron: Solscan

Nieuwe wallets

In Figuur 3 is de groei van nieuwe wallets op het Solana netwerk te zien. Hier ook zien we een afnemende trend in de afgelopen drie maanden. Op 10 november zagen we 266.000 wallets erbij komen en op 11 november nam dit af naar ongeveer 213.000 wallets, hier zien we een direct effect van de FTX crash waar de wallet groei op het netwerk met 20% afnam. Het effect van de crash valt echter relatief mee in vergelijking tot de algehele dalende trend.

Nieuwe wallets op Solana
Figuur 3: Nieuwe wallets op Solana – bron: Solscan

Conclusie

On–chain zien we inderdaad een direct effect van de FTX crash op de on-chain fundamentals van het Solana netwerk. Als we uitzoomen zien we dat de netwerk fundamentals van Solana in het algemeen een negatieve trend ondervinden. Die trend lijkt over het algemeen significanter te zijn dan de impact van de FTX crash op het netwerk. De FTX crash kan nog blijvend een slechte invloed hebben op de koers van Solana door het negatieve sentiment dat er nu is.

Ook het feit dat Almeda Research nog steeds veel Solana munten bezit is niet positief voor de prijs in de korte termijn. Voordat je besluit Solana te kopen lijkt het het meest verstandig om de komende tijd de nasleep van de FTX crash af te wachten.

Solana nieuws

Ore-maker komt met idee voor beloningen om de congestie in Solana aan te pakken
Buy the Dip: Solana whales kopen voor miljoenen dollars aan memecoins
Topanalist: Deze cryptomunt is klaar voor een grote prijsstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?