Bitcoin koers
Bitcoin, Prijsanalyse

Deep Dive: Hoe staat Bitcoin ervoor na de FTX Crash?

In deze deep-dive kijken we weer terug naar de fundamentele metrieken omtrent Bitcoin (BTC). Er is veel gebeurd deze week met het omvallen van de beurs FTX. In onze de deep-dive van vorige week gingen we hier al wat dieper op in. Sindsdien doen er omtrent Bitcoin zich interessante ontwikkelingen voor. In de deep-dive van vandaag nemen we een kijkje in de on-chain ontwikkelingen van Bitcoin in nasleep van de FTX crash. 

Wat is er gebeurd?

In de deep-dive van vorige week gingen we al in op het drama rondom de FTX crypto exchange. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de exchange failliet is gegaan nadat bleek dat de CEO, Sam Bankman-Fried, fraude had gepleegd. Van de balans die FTX claimde te hebben bleek niets van te kloppen. Veel andere exchanges hadden een groot aandeel in FTX en als gevolg ontstond een kettingreactie. Veel kleinere exchanges moesten zich ook failliet verklaren. Gepaard met de faillissementen was ook een stevige correctie in de crypto markt. Bitcoin zakte naar waardes van onder de $16.000. Andere projecten, zoals Solana, verloren meer dan 50% van hun waarde.

On-chain Analyse

In deze sectie nemen we een kijkje in de on-chain data van Bitcoin sinds het faillissement van FTX. Door de resulterende paniek zien we on-chain veel gebeuren. We onderzoeken wat dit kan betekenen voor Bitcoin. 

BTC Op FTX

Het volgen van de Bitcoin reserves van FTX is een lastige zaak. Ze hadden namelijk een complex systeem voor hun reserves die niet transparant (bleken te) zijn. Glassnode heeft alsnog een indicatieve overzicht van de reserves gemaakt, te zien is in Figuur 1. 

Het mag duidelijk zijn dat de Bitcoin die zich op FTX bevindt leeggehaald is door het bedrijf omwille van het faillissement. Of hier kwade of goede intenties achter zitten is (nog) niet duidelijk. Wel valt op dat al in juni een zeer sterke daling in de Bitcoin reserves is te zien. Dit hangt mogelijk samen met de LUNA crash die FTX (en Alameda Research) in de problemen bracht. Verder valt ook op dat sinds juni FTX gestaag Bitcoin uit de reserves begon te halen en dat de reserves momenteel vrijwel nul Bitcoin bezit.

Bitcoin reserves ftx
Figuur 1: Bitcoin reserves op FTX – bron: Glassnode

Bitcoin reserves dalen sterk op exchanges

Als reactie op het FTX drama verlieten veel Bitcoin (en andere coins) ook andere exchanges. In Figuur 2 is duidelijk te zien hoe de afgelopen weken de netto outflow van Bitcoin op exchanges sterk is toegenomen. Momenteel zien we een outflow van ruim 157.000 bitcoin (op 14 november). Dit komt neer op een waarde van bijna $2,7 miljard dat per dag de exchanges verlaat. Het laat zien dat investeerders en crypto gebruikers massaal in paniek zijn en weinig vertrouwen hebben in centrale exchanges/platformen. Bitcoin toont tegelijkertijd hier zijn kracht omdat het laat zien dat als het vertrouwen in de crypto industrie laag is gebruikers en investeerders massaal vluchten naar bitcoin en dit op private wallets plaatsen.

Bitcoin net positie
Figuur 2: Bitcoin net positie op exchanges – bron: Glassnode

Bitcoin adressen accumuleren massaal

Daarnaast zien we dat het aantal wholecoiners, wallets met 1 BTC of meer, sterk aan het toenemen is, zie figuur 3. Dit kan een aantal redenen hebben. Ten eerste begeeft de Bitcoin prijs zich op een relatief lage waarde ten opzichte van zijn all time high. Dit biedt voor veel lange-termijn investeerders een kans om veel Bitcoin in te slaan. De tweede reden is dat investeerders hun Bitcoin van verschillende platformen hallen en in een hardware wallet stoppen.

Bitcoin adressen
Figuur 3: Bitcoin adressen met meer dan 1 BTC – Bron: Glassnode

Bitcoin Whales reageren sterk op de crash

In Figuur 4 is te zien hoe het aantal wallets met meer dan 10.000 BTC sterk aan het toenemen is sinds November. Duidelijk wordt hieruit dat er sterk gereageerd wordt door whales op de FTX crash, zo waren er in begin November ongeveer 100 whales met meer dan 10.000 BTC, momenteel is dat meer dan 120. Dit komt neer op een groei van meer dan 20%.

whales accumuleren bitcoin
Figuur 4: Whales (>10k BTC) accumuleren bitcoin – Bron: Glassnode

Hard wallets in trek na FTX crash

Hard wallets zoals Trezor zijn sterk in trek sinds de crash van FTX. De hard wallets bieden veilige persoonlijke voogdij over je crypto. Met de toenemende wantrouwen richting exchanges schiet de populariteit van hard wallets omhoog. Zo ziet Trezor, de maker van de Trezor Hard Wallet, een toename in sales van 300%. Daarnaast zag Ledger, de concurrent van Trezor, ook een sterke toename in gebruikers. Ledger zag 6x zoveel accounts aangemaakt worden als gebruikelijk (bron). Het is duidelijk dat gebruikers een grote deuk in vertrouwen hebben gekregen richting de centrale exchanges en platformen en het kan mogelijk nog wel even duren voordat vertrouwen weer toeneemt.

Netto Ongerealiseerde Winsten

Om af te sluiten kijken we in figuur 5 naar de netto ongerealiseerde winsten. Het belangrijkste principe van deze tool is de verhouding tussen marktkapitalisatie en Bitcoin-investeerders die winst maken. Wanneer de marktkapitalisatie veel sneller stijgt dan het nemen van winst, zien we dat de markt oververhit raakt. Voor de strategische investeerder zijn zulke tijden historisch gunstig geweest om winst te nemen.

In onderstaande figuur zien we dat we ons in het rode gebied begeven. Dit is een indicatie dat Bitcoin sterk oversold is. Vaak gebeurd dit in momenten van onzekerheid en angst (zoals nu rondom FTX). Echter, heeft het rode gebied historisch laten zien een goed koopmoment te zijn voor lange termijn investeerders.

Netto ongerealiseerde winsten
Figuur 5: Netto ongerealiseerde winsten – Bron: Glassnode

Conclusie

Het is duidelijk dat tijdens de crash crypto gebruikers en investeerders massaal toevluchten naar de kernwaardes van Bitcoin, zo zien we sterke afname van Bitcoin op exchanges en vluchten gebruikers naar Bitcoin om dit vervolgens op eigen (hard) wallets over te maken. Dit laat zien dat in moeilijke tijden Bitcoin een toevluchtsoord is voor veel mensen en de kracht van Bitcoin wordt hier ook meteen duidelijk. Wel brengt de crash veel onzekerheid in de markt en is er angst dat nog meer exchanges in de problemen komen, het kan daarom nog maanden duren voordat de markt weer vertrouwen bouwt en we positieve prijs actie gaan zien. Voor lange termijn investeerders bieden de huidige Bitcoin prijzen kansen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin-retailvraag op laagste niveau in drie jaar, bullmarkt in gevaar?
Grote bitcoin-dump Mt. Gox gaat niet gebeuren volgens peiling
BlackRock’s Bitcoin ETF schittert ondanks ‘sombere’ vooruitzichten
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren