Bitcoin koers
Bitcoin

Delphi Digital: Macro-economische tegenwind voor Bitcoin tot Q3 2023

Bitcoin en de rest van de markt corrigeerden deze week naar beneden, waarmee een klein deel van de winsten van januari werden teruggegeven. Waar de meer ervaren handelaren een technische correctie verwachtten, bleek uiteindelijk de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de boosdoener. De SEC hief het staking-programma van Kraken op en stuurde de markt in onzekerheid naar beneden.

Verandering van de trend?

De grote vraag is of de dalingen een verandering van de trend reflecteren of dat Bitcoin slechts even op adem moet komen. Als we Delphi Digital mogen geloven, dan staat Bitcoin met 2023 voor een achtbaanrit. Analisten Kevin Kelly en Jason Pagoulatos leggen uit dat de positieve start van het jaar te maken heeft met “recente toenames in de wereldwijde liquiditeit.”

prestaties van dit jaar van assets Newsbit

Dat is vaak positief voor risico-assets, maar zowel Kelly als Pagoulatos denken dat de macro-economische tegenwinden de markt in ieder geval tot het derde kwartaal van 2023 zullen plagen. Behalve het slechte nieuws van afgelopen week met de SEC en Kraken, zijn er nog andere indicatoren die ons wat over de komende maanden kunnen leren.

DXY grafiek Newsbit
DXY index 1 week per candle – Bron: TradingView

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Amerikaanse dollar die weer terug in leven is? De U.S. Dollar Index (DXY) sprong op van zijn dieptepunt van 101 op 30 januari en bereikte met 104 het hoogste punt in 5 weken. Precies op dat moment bereikte Bitcoin zijn top van ongeveer 24.200 dollar. Vaak zie je dat de Amerikaanse dollar en Bitcoin in de tegenovergestelde richting bewegen.

Nog geen koerswijziging Federal Reserve

Voor maanden en maanden speculeerden retail- en institutionele beleggers over een koerswijziging van de Federal Reserve. Vrijwel iedereen dacht dat de cyclus van renteverhogingen, die begon in maart 2022, inmiddels al gedwongen ten einde zou zijn. Niets is echter minder waar. Sinds maart 2022 steeg de rente al met 4,50 procent en de Federal Reserve is nog niet klaar.

Voor nu is de verwachting zelfs de er nog twee renteverhogingen aankomen, waarmee de rente op de range van 5,00 tot 5,25 procent eindigt. Vooral het feit dat de Amerikaanse inflatie nog steeds een stuk hoger is dan de doelstelling van 2,0 procent in combinatie met de sterke arbeidsmarkt, maakt dat de markt nog niet op bullmarkt-terrein is.

Als je het aan de analisten van Delphi Digital vraagt, dan is er pas in de periode van 2024 tot 2025 weer sprake van positieve vooruitzichten. Voor nu moeten we het dus even doen met een markt die wordt gekenmerkt door onzekerheid.

Bitcoin nieuws

Liquidatiegolf gaat Bitcoin naar nieuwe all-time high brengen?
Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen