Euro
Regulatie

Digitale euro biedt ‘maximale privacy’, maar kan niet tippen aan contant geld

Een vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank heeft wetgevers geïnformeerd dat de digitale euro bedacht is als een “aanvulling” op fysiek geld en dat het de belangrijkste eigenschappen ervan zal imiteren.

Digitale euro zal content geld niet vervangen

Fabio Panetta bevestigde vandaag aan de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement dat er geen enkele intentie is om contant geld als betaalmiddel in de eurozone te laten verdwijnen.

Het wegnemen van betaalmiddelen van burgers is niet aan de orde. De huidige betalingsmogelijkheden zullen blijven bestaan, aangevuld met een extra optie. Een digitale euro moet net als contant geld risicovrij, toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn.

– Fabio Panetta

Als lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) leidt Panetta het onderzoek naar de mogelijkheid van een digitale euro.

Digitale euro moet maximale privacy bieden

“Ons doel is om de eigenschappen van contant geld die mensen waarderen na te bootsen, waaronder maximale privacy. Hoewel de digitale euro niet hetzelfde privacy niveau zal hebben als contant geld, zullen we er wel voor zorgen dat het maximale niveau van privacy gewaarborgd is.”

Panetta suggereerde tevens dat het uitvoeren van kleine transacties met de digitale euro anoniem zou kunnen zijn. Hij verklaarde: “Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van offline betalingen voor transacties met een beperkt bedrag, zodat mensen volledig anonieme betalingen kunnen verrichten.”

In een later stadium benadrukte Panetta dat de ECB niet de intentie of capaciteit heeft om bij te houden wie de digitale euro van de centrale bank gebruikt. Panetta opperde dat er geen centrale opslaglocatie zou zijn voor informatie over gebruikers van de digitale euro, aangezien dit technisch onhaalbaar zou zijn.

Hij gaf aan dat er nog geen besluit is genomen over het gebruik van gecentraliseerde of gedecentraliseerde technologie voor de digitale euro. Panetta benadrukte dat de ontwerpers van het project zo “flexibel” mogelijk moeten blijven om de meest geschikte aanpak te kunnen bepalen.

Privacy en veiligheid in evenwicht brengen

Sinds het initiële voorstel hebben Europese financiële functionarissen en wetgevers geworsteld met het vraagstuk van privacy in relatie tot de digitale euro. Ministers van Financiën uit de eurozone hebben eerder dit jaar aangegeven dat privacy een “essentiële dimensie en een fundamenteel recht” vormt bij de ontwikkeling van een digitale euro. Desondanks benadrukten ze dat het project ook andere doelen moet nastreven, zoals het handhaven van sancties en het tegengaan van witwassen, illegale financiering en belastingontduiking.

Mairead McGuinness, de Europese Commissaris voor Financiële Diensten, benadrukte tijdens een debat over de digitale euro het belang van privacy, maar gaf aan dat er ook een zorgvuldige balans moet worden gevonden met betrekking tot antiwitwasregelgeving.

De EU wordt geconfronteerd met diverse digitale financiële uitdagingen bij het actualiseren van haar regelgeving, waaronder het project van de digitale euro. Afgelopen week hebben parlementsleden een baanbrekend pakket aan regels goedgekeurd voor aanbieders van cryptodiensten, bekend als MiCA.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen