Regulatie Nieuws

Europees Parlement keurt MiCA-wet goed

Het Europees Parlement heeft een baanbrekende wet aangenomen met betrekking tot cryptocurrency. De Wet op de Markt in Crypto-activa (MiCA) is goedgekeurd met 517 stemmen voor, 38 tegen en 18 onthoudingen.

Wat houdt MiCa in?

Door de invoering van de MiCA-wetgeving zal de EU een eenduidige benadering van crypto-activa regulering hanteren in alle 27 lidstaten. De wet focust zich op ondernemingen die bekendstaan als crypto-activa dienstverleners (CASP’s), waaronder firma’s die handelsplatformen beheren of crypto-activa op de markt brengen.

Het parlement keurde tevens een afzonderlijke wet goed, de verordening inzake de overdracht van fondsen, met 529 stemmen voor, 29 tegen en 14 onthoudingen. Deze verordening verplicht crypto-ondernemers om hun klanten te identificeren om zo het witwassen van geld te bestrijden.

Wanneer wordt MiCa-wetgeving van kracht?

MiCA treedt niet direct in werking; de Europese Raad moet het eerst goedkeuren voordat het officieel wetgeving wordt. De regelgeving omtrent stablecoins zal vervolgens in juli van het komende jaar van kracht worden, terwijl de overige regelgeving pas in januari 2025 van toepassing zullen zijn. De EU-effectentoezichthouder, ESMA, draagt de verantwoordelijkheid voor de invulling van de toepassing van de nieuwe regels.

Complimenten voor wetgeving

Mark Jennings, hoofd van de Europese activiteiten bij crypto beurs Kraken, prees MiCA als een op maat gemaakt en pragmatisch raamwerk voor de evolutie van crypto-activa binnen een regelgevend kader. Hij voegde eraan toe: “Wat ooit als een ambitieus wetgevingsdoel werd beschouwd, kan binnenkort een universele standaard worden voor consumentenbescherming en bedrijfsefficiëntie, mits de EU de technische implementatie van dit kader goed uitvoert.”

Regulatie nieuws

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie
De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Aantal aanvallen van SEC op crypto-bedrijven met 183% gestegen sinds omvallen FTX
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Waarom daalt de crypto markt vandaag?
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?