Stablecoin Nieuws

Stablecoin Nieuws

Digitale Yuan wordt mogelijk ingezet om Alipay-achtige platforms tegen te gaan

Naar verluidt zal de digitale Yuan van China gebruik gaan maken van slimme contracten en zal de CBDC gebouwd worden om Alipay-achtige platforms tegen te gaan.


Slimme Contracten

Dit werd bekend nadat Yao Qian, voormalig directeur van de People’s Bank of China (PBoC), een toespraak hield op het International Finance Forum in Beijing. Hier gaf Qian aan dat het simuleren van zijn fysieke tegenhanger simpelweg niet voldoende zou zijn geweest om de digitale Yuan succesvol te maken. Om de voordelen van zijn digitale aard volledig te gebruiken, zal de munt naar verluidt gebruik gaan maken van slimme contracten.

Volgens Qian is het van groot belang dat banken wereldwijd het huidige fiatgeld moeten door innoveren om op gelijk niveau te blijven met de huidige tijden van digitalisering. Hierom heeft Qian verschillende centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Centrale Bank van Canada als voorbeelden benoemd van hoe te werken aan slimme, op contracten gebaseerde digitale valuta’s.


Aanbieden digitale valuta’s zonder tussenpersonen

Volgens Qian was het oorspronkelijke idee van China van een digitale versie van de Yen om de impact van particuliere betalingsplatforms tegen te gaan. Deze platforms zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden, waarmee ze inmiddels bijna niet meer weg te denken zijn. Een voorbeeld hiervan is Alipay, de Chinese tegenhanger van onder andere Google Pay en Apple Pay. Toch drong Qian er op aan dat de digitale Yen niet ontwikkeld is als een soort bewakingsinstrument waarmee alle transacties in real-time kunnen worden gevolgd. Hierover zegt hij het volgende:

“De digitale Yuan moet een evenwicht vinden tussen het beschermen van de privacy van zijn gebruikers en het aanpakken van misdaden zoals het witwassen van geld, belastingontduiking en de financiering van terrorisme.”

Yao Qian

Door de aard van cryptocurrencies, kunnen centrale banken hun gebruikers digitale valuta’s aanbieden zonder tussenpersonen in te zetten. Ook zou het mogelijk zijn om een digitale versie van fiat te bezitten zonder aangesloten te zijn bij een bank. Dit biedt mogelijk grote voordelen, voornamelijk in gebieden met hogere percentages van inwoners zonder bank.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten