Hooded Hacker
Hack

Dit is hoeveel er verloren ging aan cryptohacks in Q1 2023

Het eerste kwartaal van 2023 is nog maar net voorbij, maar de cijfers zijn alarmerend: cryptohacks en exploits hebben opnieuw een aanzienlijke tol geëist. Tijdens het kwartaal had BNB Chain de meeste incidenten, terwijl Ethereum het hoogste bedrag aan verliezen te verduren kreeg.

Hackers stelen 320 miljoen dollar in Q1 2023

Uit het kwartaalrapport van blockchainbeveiligingsbedrijf CertiK blijkt dat hackers alleen al in het eerste kwartaal van 2023 toegang hebben gekregen tot meer dan 320 miljoen dollar. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag lijkt, waren de verliezen lager dan die in het eerste en vierde kwartaal van 2022, toen hackers respectievelijk ongeveer 1,3 miljard dollar en 950 miljoen dollar buitmaakten.

Volgens CertiK kunnen de lage verliezen te maken hebben met gebeurtenissen die buiten de blockchain plaatsvonden en die een impact hadden op de hele crypto-industrie, zoals de problemen met Silvergate Bank en de depegging van USD Coin tijdens de ineenstorting van de Silicon Valley Bank.

Het rapport meldt dat van de gestolen fondsen binnen het kwartaal meer dan 31 miljoen dollar verloren ging bij 90 exit scams, terwijl meer dan 222 miljoen dollar verloren ging bij 52 flash loan- en oracle-manipulatie-exploits. Dit illustreert de kwetsbaarheid van verschillende blockchain-netwerken en benadrukt het belang van beveiligingsmaatregelen om deze risico’s te beperken.

Aantal incidenten en het verloren bedrag in het eerste kwartaal van 2023 door blockchain

Aantal incidenten en het verloren bedrag in het eerste kwartaal van 2023 door blockchain – Bron: CertiK

Onderhandelen met hackers

Maar liefst 60% van de verliezen was afkomstig van de recente Euler Finance hack. Op 13 maart werd het protocol via een flash loan exploit gehackt, wat leidde tot verliezen van meer dan 195 miljoen dollar. Alhoewel een groot deel van het geld werd uiteindelijk teruggewonnen na onderhandelingen met de hackers. 

De trend waarbij andere hackers het voorbeeld van Euler volgen word vaker waargenomen. Op 6 april kondigde kredietprotocol Sentiment aan dat het ongeveer 870.000 dollar had hersteld na het betalen van een premie van 95.000 dollar aan degenen die verantwoordelijk waren voor het stelen van bijna een miljoen dollar van het platform.

Dit onderstreept de groeiende trend van het terughalen van verloren fondsen door middel van onderhandelingen met hackers en de toenemende waardering voor de rol van ethische hackers bij het opsporen van kwetsbaarheden in blockchain-systemen.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?