federal reserve
Regulatie

Dit is wat de FOMC-bijeenkomst zal betekenen voor de Bitcoin koers

De FOMC-vergadering van de Federal Reserve van vandaag zou het lot van crypto en Bitcoin voor de komende weken en maanden kunnen bepalen. Zoals Newsbit eerder al had gemeld, wachten investeerders over de hele wereld vandaag weer met spanning af wat het toekomstige beleid zal worden van de Federal Reserve.

Mogelijk vertraagd tempo renteverhogingen in het verschiet?

Momenteel is er weinig twijfel over dat de Federal Reserve de rente vandaag met 75 basispunten (0,75%) zal verhogen, wat de vierde opeenvolgende verhoging zou zijn. Of de Fed ook in december en januari zulke grote rente verhogingen door zal voeren is echter nog de vraag.

De meeting van vandaag zal vooral gericht zijn op de signalen die de Federal Reserve afgeeft met betrekking tot een mogelijke vertraging van het tempo van renteverhogingen. Veel analisten verwachten dat de Fed de rente verhogingen iets zal gaan afbouwen in de komende maanden. Zo voorspellen ze dat de renteverhoging in december 50 basispunten zal bedragen, in plaats van 75 basispunten.

Krijgen we hints?

Net als in eerdere vergaderingen zal de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, waarschijnlijk niet precies zeggen of de Fed de renteverhogingen zal afbouwen. Investeerders zullen dus alle woorden ontleden die tijdens de toespraak gezegd worden om hints te vinden op het toekomstige beleid.

In een notitie aan klanten schreef Chris Weston, hoofd onderzoek bij Pepperstone:

De Federal Reserve vindt het nog altijd minder erg om de VS in een recessie te drukken, dan de diepgewortelde inflatie niet aan te pakken. De kans lijkt dus vrij groot dat Powell niet zal hinten op een snelle afbouw van de renteverhogingen.

Belangrijke data

Naast de FOMC meeting van vandaag kijken investeerders ook uit naar andere belangrijke data. Zo kunnen de volgende CPI-gegevens cruciaal zijn voor de markt. Deze worden op 10 november vrijgegeven. Hierbij wordt het Amerikaanse werkloosheidscijfer voor oktober op 4 november vrijgegeven. Als de consumentenprijsindex (CPI) daalt, kan dit een teken zijn dat het beleid van Powell werkt en simpelweg gewoon tijd nodig heeft. Zeker als de banenmarkt in Amerika sterk blijft zal de Federal Reserve vinden dat ze de rente kunnen blijven verhogen.

Hoe gaat de cryptomarkt reageren?

Om een ​​mogelijke reactie van de Bitcoin- en cryptomarkt te voorspellen, helpt het om te kijken naar de prestaties van de cryptomuten bij eerdere renteverhogingen. Historisch gezien was de BTC-prijs voor en na de aankondiging buitengewoon volatiel. Dit is dus iets wat we ook vanavond weer kunnen verwachten.

Tijdens de laatste renteverhoging in september daalde BTC binnen enkele minuten met 5% en liet daarna een verrassend herstel zien.

Vooral de implicaties voor de Amerikaanse dollar zullen cruciaal zijn. In 2022 vertoont Bitcoin een sterke omgekeerde correlatie met de dollarindex (DXY). Wanneer de DXY stijgt, daalt Bitcoin en vice versa. De Bitcoin-rally van vorige week werd veroorzaakt doordat de dollarindex (DXY) een zwakte vertoonde en een grote klap kreeg. Als de Dollar index vandaag dus stijgt is de kans groot dat de Bitcoin koers zal dalen. Als de Dollar index vandaag daalt is de kans dat de Bitcoin koers zal stijgen.

Dus wat kun je vandaag verwachten?

Simpel gezegd, er zijn vandaag twee scenario’s voor Bitcoin en crypto. Als de Federal agressief de rente blijft verhogen en geen tekenen laat zien dat ze het tempo van de verhogingen zullen vertragen, loopt de Bitcoin-prijs het risico weer onder de $20.000 te zakken.

Als de Fed echter door laat schemeren dat ze de renteverhogingen wel zullen vertragen, dan zou dat het begin kunnen zijn van een flinke koersstijging.

Regulatie nieuws

Crypto zal cruciale rol spelen in de Amerikaanse verkiezingen
Centrale Bank van Fiji waarschuwt tegen crypto-investeringen
SEC start zaak tegen Uniswap, wat kunnen we verwachten?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie