Exchange Nieuws, Regulatie Nieuws

DNB deelt boete van 3,3 miljoen euro uit aan Coinbase

De Nederlandse centrale bank heeft een boete van €3,3 miljoen ($3,6 miljoen) opgelegd aan het Europese filiaal van Crypto Exchange Coinbase voor het niet naleven van de registratievereisten voor het aanbieden van hun diensten in Nederland.

De DNB verklaarde dat Coinbase zijn registratie niet had verkregen tussen 15 november 2020 en 24 augustus 2022, waardoor het bedrijf een concurrentievoordeel had genoten door geen toezichthoudende kosten te betalen. Op 22 september 2022 verkreeg Coinbase de juiste registratie alsnog.

DNB hanteert een strikte wetgeving

Bedrijven die crypto-diensten aanbieden in Nederland moeten zich houden aan de anti-witwasregels (AML) en anti-terrorismefinancieringwetgeving (ATF) van De Nederlandsche Bank.

Een woordvoerder van crypto beurs Coinbase vertelde aan internationale nieuwswebsite Decrypt dat ze het niet eens waren met de boete van de DNB, omdat deze gebaseerd was op de tijd die het bedrijf nodig had om de registratie in Nederland te verkrijgen en geen kritiek bevatte op hun werkelijke diensten. De persoon voegde eraan toe dat Coinbase niet moet worden gestraft voor het naleven van de regels en het goed uitvoeren van het proces.

De Nederlandsche Bank (DNB) kondigde in een verklaring aan dat de boete met een basisbedrag van 2 miljoen euro werd verhoogd als gevolg van de ernst van de niet-naleving.

De boete werd verhoogd als gevolg van Coinbase’s status als een van de grootste crypto exchanges in de wereld, evenals het enorme aantal klanten dat het bedient in Nederland.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden