blauw

Anti Money Laundering (AML)

AML zijn wetten om het witwassen van geld te voorkomen en de transparantie in financiële systemen te bevorderen.

Wat is AML?

Anti-Money Laundering (AML), vrij vertaald anti witwassen, is een reeks wet- en regelgeving die is ontworpen om te voorkomen dat criminelen geld witwassen dat is verkregen door illegale activiteiten. Het doel van AML is het creëren van een systeem van checks and balances dat het voor criminelen moeilijk maakt om de opbrengsten van hun illegale activiteiten te verplaatsen, te verbergen of te verhullen. Het heeft ook tot doel verdachte activiteiten te identificeren en te melden aan de juiste autoriteiten.

AML-regelgeving wordt voornamelijk gehandhaafd door financiële instellingen, zoals banken en andere geldverwerkende bedrijven, om ervoor te zorgen dat ze het verkeer van illegale fondsen niet vergemakkelijken. Deze voorschriften omvatten doorgaans klantonderzoek (customer due diligence – CDD), ken-uw-klant-processen (Know Your Customer – KYC) en het melden van verdachte activiteiten.

Wat is CDD?

CDD vereist dat financiële instellingen informatie over hun klanten verkrijgen, zoals naam, adres, beroep en andere identificerende informatie. Deze informatie wordt gebruikt om een profiel te maken van de activiteiten van de klant, inclusief de bron van fondsen en details van alle transacties die ze hebben gedaan. CDD omvat ook het monitoren van de activiteiten van klanten om ervoor te zorgen dat ze niet betrokken zijn bij verdachte activiteiten.

Wat is KYC?

Het KYC-proces is een diepgaander proces dan CDD en wordt gebruikt om het risico van de klant te identificeren en te beoordelen. Dit proces omvat het verkrijgen van aanvullende informatie over de klant, zoals hun financiële geschiedenis, zakelijke activiteiten en geldbronnen. Het KYC-proces omvat ook het verifiëren van de identiteit van de klant en het beoordelen van het risico dat hij betrokken is bij witwasactiviteiten.

AML veranderd voortdurend

AML-regelgeving verandert en evolueert voortdurend om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang en de veranderende tactieken van criminelen. Als zodanig moeten financiële instellingen waakzaam en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van AML om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de regelgeving.

Naast de regelgeving die wordt opgelegd aan financiële instellingen, is er ook wet- en regelgeving die van toepassing is op cryptocurrency exchanges. Deze exchanges zijn ervoor verantwoordelijk dat hun gebruikers zich niet bezighouden met illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld. Ze moeten ook beschikken over procedures om verdachte activiteiten te identificeren en te rapporteren.

Over het algemeen zijn AML-regelgeving ontworpen om een systeem van checks and balances te creëren om te voorkomen dat criminelen geld witwassen dat is verkregen door illegale activiteiten. Door middel van klantenonderzoek, Know-Your-Customer processen en het melden van verdachte activiteiten kunnen financiële instellingen en cryptocurrency-beurzen helpen ervoor te zorgen dat ze het verkeer van illegale fondsen niet vergemakkelijken.