Duitse overheid blokt stablecoins als optie alternatieve valuta

De Duitse regering heeft een blockchain-strategie goedgekeurd die probeert te voorkomen dat stablecoins als alternatieve valuta worden toegestaan.


Beperken van de risico van Libra

Reuters meldde op 18 september dat het kabinet van bondskanselier Angela Merkel eerder vandaag het plan heeft aangenomen. Het plan is een poging om de risico’s van de komende Libra-cryptocurrency te beperken.


We zullen geen valuta-uitgifte ‘aan particuliere bedrijven’ overlaten

Reuters citeert minister van Financiën Olaf Scholz, die zegt dat de regering Duitsland verder wil versterken als een toonaangevende technologielocatie. Ook willen ze blockchain-innovatie bevorderen en zien dit als een kernbouwsteen van het toekomstige internet. Ondanks deze doelen vinden ze dat de staat voorzichtig moet blijven met de mogelijke uitgifte van blockchain-valuta door de particuliere sector:

“We moeten consumenten en de soevereiniteit van de staat beschermen. Een kernelement van de soevereiniteit van de staat is de uitgifte van een valuta. We zullen deze taak niet aan particuliere bedrijven overlaten’, zei hij.

Met het onlangs goedgekeurde plan zal Duitsland nauw samenwerken met Europese en internationale bondgenoten om te voorkomen dat digitale stablecoins alternatieve valuta worden. Verder zal het zijn dialoog met de Bundesbank intensiveren om de potentiële voordelen en risico’s van digitaal centraal bankgeld te onderzoeken.


Duitsland en Frankrijk versterken hun anti-Libra standpunt

Zoals Reuters meldt, onthulde het document dat naast het blokken van stablecoins als alternatieve valuta Duitsland nog andere plannen heeft. De Duitse regering streeft er namelijk naar in 2019 een nieuwe wetgeving voor te stellen die de introductie van op blockchain gebaseerde elektronische obligaties mogelijk zou maken.

Bafin is de financiële ‘waakhond’ van Duitsland. De president hiervan, genaamd Felix Hufeld, had verslaggevers vorige week verteld dat het bureau “intensieve gesprekken voerde met Libra.” Hij uitte zijn bezorgdheid dat zaken van kritisch economisch belang slechts oppervlakkig werden doorgedacht door de ontwikkelaars van Libra:

“We hebben vragen gesteld, we hebben reacties ontvangen. Zeer specifieke vragen, maar kregen minder gedetailleerde antwoorden. ”

Gisteren zei minister Scholz dat Duitsland duidelijk een parallelle munteenheid als Libra zou moeten afwijzen. Deze reactie volgde na opmerkingen van de Duitse parlementariër Thomas Heilmann en de vastberaden anti-Libra houding van Frankrijk.

De Franse minister van Financiën, genaamd Bruno Le Maire, heeft beloofd de goedkeuring van Libra op Europees grondgebied te blokkeren. Daarbij heeft hij betoogd dat Europa zijn eigen ‘publieke digitale valuta’ moet overwegen, zodat deze de Libra zal uitdagen.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)

 

Join ons Telegram-kanaal gratis en discussieer mee!

 

knop_join-telegram-kanaal