ECB
Regulatie

ECB verlaagt rente voor het eerst sinds 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente met 0,25 procentpunt te verlagen naar 3,75 procent. Dit is de eerste renteverlaging sinds september 2019, zo maakte Christine Lagarde, president van de ECB, bekend.

Economische stimulans

De ECB heeft de afgelopen jaren de rente verhoogd om de inflatie te beteugelen. Nu de inflatie naar de gewenste 2 procent beweegt, vindt de bank het gepast om de rente te verlagen om de economie te stimuleren.

Een lagere rente maakt geld lenen en uitgeven aantrekkelijker, wat de economische groei kan bevorderen. Spaarrentes stijgen mogelijk niet verder door, wat een prikkel kan zijn voor spaarders om hun geld uit te geven in plaats van op te potten.

Financiële markten reageren positief

Vooruitlopend op de aankondiging boekten aandelenmarkten al flinke koerswinsten door optimisme over de kans op renteverlagingen. De markt reageerde positief op de verwachting dat de ECB zou ingrijpen om de economische activiteit te bevorderen.

Ook de cryptomarkt liet een stijgende lijn zien. Beleggers anticipeerden eveneens op de renteverlaging, wat leidde tot een toename in de waarde van diverse cryptomunten.

Vooruitzichten voor de Inflatie

De ECB verwacht dat de inflatie dit jaar gemiddeld 2,5 procent zal bedragen, in 2025 zal dalen naar 2,2 procent, en in 2026 uitkomt op 1,9 procent.

Later vandaag zal Christine Lagarde een nadere toelichting geven op de plannen van de ECB. Mogelijk wordt dan ook meer duidelijk over de kans op een volgende renteverlaging in juli.

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli