Altcoin Nieuws, Cardano Nieuws

Eind April kunnen smart contracts worden geplaatst op Cardano-netwerk

Met het Alonzo testnet kunnen software ontwikkelaars eindelijk hun eigen gedecentraliseerde applicaties op de Cardano blockchain plaatsen.


Alonzo-testnet

Het Alonzo-testnet zou in april live kunnen gaan. Dit maakt het mogelijk om smart contracten op de Cardano (ADA) blockchain uit te brengen, zo onthulde Charles Hoskinson gisteren tijdens de Cardano360 conferentie. Hoskinson beweerde dat het testnet eind april of begin mei zou worden gelanceerd.

“Voor de eerste keer ooit zullen mensen in het openbaar smart contracts kunnen ontwikkelen en deze op Cardano kunnen implementeren”.

Volgens het plan komt de Alonzo-upgrade dit voorjaar in de vorm van een hard fork. In eerste instantie zijn smart contracts alleen beschikbaar voor testdoeleinden. De volledige lancering van het mainnet staat gepland voor augustus.


Eindelijk een echte concurrent van Ethereum

De toevoeging van smart contracts is een belangrijke mijlpaal voor Cardano. Dit omdat door deze actie de blockchain eindelijk een echte concurrent van Ethereum zal worden. Sinds afgelopen zomer is het DeFi ecosysteem van Ethereum enorm gegroeid. Het is gebouwd op een breed scala aan gedecentraliseerde applicaties (dapps), die allemaal zijn gebaseerd op smart contracts.

Nu komt dezelfde functionaliteit dus naar het Cardano-netwerk. Als voorbeeld hebben de ontwikkelaars van de blockchain een Cardano-native dapp gepresenteerd waarmee gebruikers verschillende tokens kunnen ruilen (swappen). Dit werkt hetzelfde als Ethereum ‘dapps’ zoals Uniswap.

Volgens DeFi Pulse bedraagt de totale waarde aan DeFi-tokens bijna $40 miljard. Grote platforms zoals MakerDAO, Compound, Aave en vele anderen zijn tot nu toe allemaal gebaseerd op de smart contracts van Ethereum. Met de lancering van Alonzo kan Cardano ook concurreren op deze miljarden markt.

Begin maart bracht Cardano’s vorige upgrade, genaamd Mary, de blockchain op dezelfde manier veel dichter bij Ethereum door gebruikers de mogelijkheid te bieden om aangepaste tokens te maken. Dit veranderde Cardano in een multi-asset netwerk dat mogelijk vele soorten verschillende crypto valuta’s kan ondersteunen.

In tegenstelling tot Ethereum vertrouwt Cardano echter niet op smart contracten voor token transacties. Dit betekent dat de transferkosten, die op Ethereum blijven stijgen, veel lager kunnen zijn op Cardano.

De gemiddelde transactiekosten op Ethereum zijn bijvoorbeeld onlangs gestegen naar een nieuw record. Op 23 februari bereikte ze ongeveer de $43, zo blijkt uit de gegevens van Blockchair.

Gemiddelde transactie kosten Ethereum – Bron: Blockchair

Het is dan ook niet gek dat mensen zich afvragen of Ethereum niet te duur wordt om te gebruiken. Zeker als rivalen zoals Cardano veel lagere transactiekosten beloven.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten