Ethereum, Solana

Ethereum concurrenten en layer-1-oplossingen zien gestage winst in september

De concurrentie tussen layer-one smart contractplatforms is de afgelopen maanden toegenomen. Dit komt omdat handelaren en ontwikkelaars Ethereum (ETH) netwerkalternatieven blijven omarmen die snellere transactietijden en lagere kosten bieden.


Concurrentie neemt toe

Volgens een recent rapport van Delphi Digital is de prijs van ETH de afgelopen maand relatief vlak gebleven. Dit terwijl concurrenten zoals Solana (SOL) en Fantom (FTM) hun prijzen in dezelfde periode met meer dan 200% hebben zien stijgen.

ETH L1 Returns

Eén van de redenen achter de rally’s in Avalanche (AVAX), Fantom (FTM) en Terra (LUNA) is het feit dat elk een verscheidenheid aan financieringsinitiatieven van meerdere miljoenen dollars heeft gelanceerd. Deze initiatieven zijn ontworpen om ontwikkelaars, investeerders en nieuwe liquiditeit aan te trekken voor hun ecosystemen.

Deze initiatieven leidden tot een golf van nieuwe activiteiten en cross-chain transfers van het Ethereum-netwerk naar de laag-één-projecten. Tot nu toe heeft Solana de grootste winst geboekt.


Laag-twee platforms verhogen hun gasverbruik

Het zijn niet alleen de laag-één-concurrenten van Ethereum die de afgelopen maanden een toename van de activiteit hebben gezien. De lancering van verschillende nieuwe laag-twee-oplossingen en een airdrop door de gedecentraliseerde exchange DYDX hebben geleid tot een toename van het gasverbruik door laag-twee-protocollen.

ETH L2 Gas

Gegevens van Delphi Digital laten zien dat het percentage gas dat wordt gebruikt door laag-twee-oplossingen nu boven de 1% ligt. In het begin van september was het tot maar liefst 2% gestegen.

Het DYdX protocol was een van de eerdere gebruikers van laag-twee-technologie dankzij een samenwerking met StarkWare. Het protocol heeft de afgelopen weken een nieuw niveau van activiteit gezien na de release van zijn DYDX token. Deze werd op 8 september verzonden naar gebruikers die het protocol eerder hadden gebruikt.

Sinds de release van de airdrop is de totale waarde op DYDX gestegen van circa $422 miljoen naar circa $554 miljoen. Het 24-uurs trainingsvolume is daarnaast gestegen van circa $700 miljoen tot wel $2,4 miljard.