Ethereum stijgt
Ethereum

Ethereum koers boekt beste week in 3 maanden tijd

De Ethereum koers blijft op dit moment verbazen en terrein winnen ten opzichte van Bitcoin. Met de stijgingen van afgelopen week, zette het protocol zelfs de beste week in drie maanden tijd neer. Het lijkt erop dat de Merge eindelijk zijn vruchten afwerpt en de relatieve schaarste die ontstaat als gevolg van de lagere beloning voor stakers eindelijk het gewenste effect op de koers heeft.

Ethereum versus Bitcoin

Bitcoin noteerde afgelopen week een mooie plus van rond de 5 procent, maar die werd compleet overschaduwd door Ethereum, dat 16 procent wist te pakken. “Allebei de grote munten pakken hun moment, maar de markt moet nog wennen aan het nieuwe uitgifteschema van Ethereum, waardoor het momentum daar sterker is”, aldus Jordi Alexander, de Chief Investment Officer van Seleni Capital.

Op 15 september ging Ethereum over op Proof-of-Stake, het gloednieuwe consensus mechanisme dat Proof-of-Work vervangt. In eerste instantie volgde er na de upgrade een daling, maar inmiddels lijkt de markt ook in de ban van Proof-of-Stake. Sinds de overgang zijn er slechts 2.705 Ethers bijgekomen, in plaats van de 549.533 die er met Proof-of-Work extra waren geweest.

De bovenstaande afbeelding geeft de huidige inflatie voor Ethereum weer (blauwe lijn) die op 0,018 procent op jaarbasis ligt. Iets meer dan een maand geleden was dat nog 3,609 procent en daarmee hoger dan die van Bitcoin, die op 1,716 procent ligt. Inmiddels zit Ethereum daar dus ver onder, wat een interessante dynamiek oplevert.

Blijft Ethereum zo doorgaan?

Als het aan Josh Olszweicz van Valkyrie Investments ligt, dan is de kans groot dat Ethereum op deze voet doorgaat en de rest van de markt zijn hielen laat zien. Dat zou weleens kunnen betekenen dat het platform op termijn in de buurt komt van de market cap van Bitcoin, die op dit moment nog tweemaal zo groot is als die van Ethereum.

Het is overigens niet alleen maar hosanna voor Ethereum, want Proof-of-Stake moet zich op de lange termijn natuurlijk nog bewijzen als veilig alternatief voor Proof-of-Work. Meer dan de helft van alle blokken worden op dit moment volgens de regels van de OFAC gemijnd. Dit betekent dat meer dan de helft van de miners transacties van Tornado Cash niet meeneemt.

Dat kan op termijn een probleem worden voor de decentralisatie en daarmee de weerbaarheid van Ethereum voor aanvallen vanaf overheidsniveau. Tot nu toe loopt alles echter op rolletjes en lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor het smart contract platform.

Ethereum nieuws

Binance CEO deelt verwachting voor Ethereum ETF’s
Ethereum ETF’s zetten laatste stap voor lancering, spanning stijgt
Ethereum ETF lancering kan voor $5,4 miljard aan instroom genereren
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren