Ethereum, eth
Ethereum

Ethereum koers stijgt, is het effect van de Merge zichtbaar?

Het komt niet vaak voor dat je op maandagmorgen je laptop opent en ziet dat Ethereum een plus van 2,56 procent noteert en de Bitcoin koers met 0,81 procent achter moet blijven. Beginnen we dan nu eindelijk het effect van de Merge te zien?

Ultrasound Money

Voordat Ethereum overging op Proof-of-Stake, heerste er binnen de gemeenschap veel optimisme rondom het feit dat de munt weleens deflationair kon worden. Dat betekent dat er op dagelijkse basis minder Ethereum bijkomen dan er worden vernietigd via EIP-1559. Dankzij de EIP-1559 update wordt er standaard een deel van de transactiekosten op de digitale brandstapel gegooid.

ETH burn

Ook is het zo dat Ethereum na de Merge een stuk minder uitgeeft aan de beveiliging van het netwerk. Waar de miners tot voor de Merge nog een flinke beloning kregen, waardoor de inflatie jaarlijks op 3,61 procent uitkwam, is er nu nog maar een inflatie van 0,02 procent. Dat is een meer dan flinke daling voor het populaire smart contract protocol.

Beter dan Bitcoin?

Als we puur naar de inflatie kijken, dan is Ethereum op dit moment beter dan Bitcoin. Waar Bitcoin een inflatie van 1,72 procent op jaarbasis kent, is dat voor Ethereum slechts 0,02 procent. Bitcoin heeft nog een hoop halvings nodig om een vergelijkbare inflatie te bereiken. In die zin kan het best voorkomen dat Ethereum dichter in de buurt komt van Bitcoin of de huidige koning van de markt zelfs inhaalt.

Sinds de Merge zijn er slechts 1.987 nieuwe Ethereum bijgekomen, terwijl dat er met Proof-of-Work mining nog 463.859 waren geweest. Zo zie je hoe extreem het verschil is tussen het huidige Proof-of-Stake en de uitgifte van nieuwe Ethereum onder Proof-of-Work. Volgens de berekeningen van ultrasound.money, moet de Ethereum-supply uiteindelijk uitkomen op ongeveer 44,8 miljoen eenheden (zie bovenstaande afbeelding).

Ethereum nieuws

Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Nieuwe Ethereum-upgrade maakt verlies van privésleutels verleden tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie