Ethereum
Ethereum

Ethereum vanaf zaterdag deflatoire, maar koers blijft zwakte tonen

De grootste centrale banken ter wereld zijn verwikkeld in een hevig gevecht met inflatie, maar Ethereum heeft te maken met het tegenovergestelde. Sinds zaterdag is de totale hoeveelheid Ethereum met 4.000 tokens gedaald, zo blijkt uit de data van ultrasounds.money, maar de verwachte koersstijgingen blijven uit.

Ethereum koers valt terug

Ondanks het feit dat Ethereum voor het eerst in de geschiedenis geen inflatie maar deflatie kent, is de koers gevallen. In dezelfde periode dat de Ethereum supply met 4.000 tokens daalde, is de koers met 3,6 procent gevallen. Op het moment van schrijven staat Ethereum op 1.275 dollar per token.

Ethereum koers
ETH koers 1 week per candle – Bron: Tradingview

Desalniettemin blijft het bijzonder dat er de afgelopen dagen meer Ethereum is vernietigd dan gecreëerd. Als dit zo doorgaat, dan kan dat op de lange termijn niet anders dan een positief effect op de koers hebben. Ook maakt dit het staken van Ethereum nog interessanter.

Met het staken van Ethereum pak je aan de ene kant een rente, terwijl je aan de andere kant nu verdient omdat het totale aantal tokens afneemt. Als de rente bijvoorbeeld 4 procent per jaar is en het aantal tokens daalt met 3 procent, dan heb je effectief een rendement van 7 procent.

Hoe kan dit?

De grote vraag is natuurlijk hoe het kan dat er nu plotseling meer Ethereum wordt vernietigd dan gecreëerd. Het antwoord op die vraag ligt in de gaskosten, de transactiekosten op Ethereum. Als je op het Ethereum netwerk een transactie wil inschieten, dan moet je daar gaskosten voor betalen. Die liggen momenteel ‘extreem’ hoog, vanwege een project genaamd XEN Crypto.

Ruim 40 procent van de gaskosten komen op naam van dit project. Binnen het Ethereum netwerk worden een deel van de gaskosten op de brandstapel gegooid. Hoe hoger de totale gaskosten, hoe meer tokens er richting de brandstapels gaan. Nu ligt dat aantal dus zo hoog, dat er minder Ethereum gemaakt dan vernietigd worden. 

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?