Blockchain

EU steekt €2 miljard in AI en blockchain-fonds

De Europese Commissie en het Europees investeringsfonds hebben een fonds van €2 miljard gelanceerd. Dit fonds is bedoeld om fundamentele technologieën te ontwikkelen als AI en de blockchain-technologie.


Jaar 2020 & 2021

Verwacht wordt dat in het jaar 2020 circa €350 miljoen geïnvesteerd zal worden in deze gebieden. €100 miljoen zal hier komen vanuit de EU. Het overige bedrag zal komen van onafhankelijke risicokapitaalfondsen. Hierdoor wil de EU een basis leggen.

In 2021 wordt dit bedrag opgeschaald naar €1 tot €2 miljard. Het exacte bedrag moet nog worden bepaald.

Met deze investeringen wil de EU helpen om de VS en China in te halen. Zo heeft China al bekend gemaakt dat het $2 miljard gaat investeren in deze gebieden in 2023. Ook de VS zal grote investeringen gaan maken.


Recordbedrag

De EU wist dit jaar een recordbedrag aan risicokapitaal op te halen, namelijk circa €34 miljard.

Vooral AI weet over het algemeen veel investeringen binnen te halen. Zo ontving AI tussen 2011 en 2018 ongeveer tweederde (66%) van alle particuliere investeringen in Amerika. Het Europese aandeel was in deze tijd slechts ongeveer 10%.

Dit aandeel zal naar verwachting terugzakken wanneer de Brexit er doorheen is geduwd. Britse bedrijven vormen namelijk de meerderheid (ongeveer 55%) van alle investeringen in particuliere AI-bedrijven.

In de blockchain is de verdeling net wat anders, Amerikaanse bedrijven nemen circa 33% van alle investeringen, Europese bedrijven circa 22% en Chinese bedrijven circa 21%. Door de nieuwe investeringen vanuit de EU, wil het deze verhouding recht gaan trekken.