Regulatie

Europese Centrale Bank maakt digitale valuta’s onaantrekkelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) staat open voor het idee van een digitale equivalent van de euro. Echter wil het ECB ook voorkomen dat burgers teveel digitale valuta’s vasthouden.


De ECB zou het volume van de CBDC moeten beheren

Dit was de conclusie van Ulreich Bindseil in een nieuw artikel over de zogenaamde digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s). Ulrich Bindseil is de directeur-generaal van marktinfrastructuur en betalingen bij de ECB.

Het artikel behandelt de verwachtingen van het uitgeven van een centrale digitale valuta voor de Europese Unie. Daarnaast gaat het in op de verschillen tussen valuta’s en stablecoins.

China komt steeds dichterbij en lijkt het eerste land ter wereld te worden die komt met een CBDC. De ECB durft, net als andere grote banken, nog niet het risico nemen om hetzelfde te doen. Ondanks de mogelijke nadelen die het heeft als het niet niet met Beijing zou concurreren.

Voor Bindseil zijn er zowel voor- als nadelen aan het uitgeven van een Europese CBDC. De nadelen moeten eerst aangepakt worden voordat de EU een centrale digitale valuta uit gaat geven. Bovendien stelt Bindseil een tweeledig rentesysteem voor, dat “onaantrekkelijke” tarieven biedt aan bedrijven die boven een bepaalde drempel zitten. Dit zou de kans verkleinen dat spaarders in tijden van crisis fiat verkopen om zo digitale valuta’s te kunnen kopen.

Spaarders zouden onder dergelijke omstandigheden mogelijk veel gemakkelijker middelen buiten de jurisdictie van de ECB kunnen verplaatsen dan via het banksysteem.

Bindseil vatte samen:

“De goed geteste tool van gedifferentieerde beloningen lijkt een manier te zijn om ervoor te zorgen dat het volume van CBDC goed gecontroleerd kan worden ”

ECB overweegt de voorkeuren van geldgebruikers

Ondanks de verschillende voordelen beveelt Bindseil de CBDC niet aan:

“Het is bekend dat het oplossen van de probleem omtrent de risico’s van structurele en cyclische tussenkomst van banken niet noodzakelijkerwijs leidt tot de conclusie dat er een voldoende universele business case is voor CBDC. De voordelen van het gebruik van CBDC zullen afhangen van de voorkeuren van geldgebruikers en beschikbare alternatieven. ”

De centrale bank van China heeft haar CBDC al getest bij verschillende banken. De wet over crypto valuta die in oktober door Beijing is aangenomen, is op 1 januari officieel ingegaan.