Europa, ECB
Regulatie

Europese markt en Bitcoin onderuit na renteverhoging ECB

Nadat de Amerikaanse centrale bank het rentebal gisteren aftrapte met een verhoging van 0,25 procent, was het vandaag de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Net als de Federal Reserve besloot de ECB om de rente met 0,25 procent te verhogen. De voornaamste reden daarvoor is natuurlijk nog altijd de inflatie.

‘Druk op de prijzen blijft sterk’

In de persverklaring die aan het rentebesluit hangt laat de ECB weten dat de onderliggende druk op de prijzen nog altijd sterk is. “Op hetzelfde moment verwerkt de markt de vorige renteverhogingen langzaam en blijft de volledige impact daarvan nog onzeker”, aldus de ECB in de verklaring.

Als reactie op de renteverhoging viel de Europese aandelenmarkt (Stoxx 600) met 0,6 procent naar beneden. Media-aandelen vielen met 3,45 procent omlaag en de techmarkt moest het met een verlies van 1,2 procent doen.

De olie- en gasindustrie was een spaarzame winnaar met een bescheiden stijging van 0,2 procent. Bitcoin reageerde niet heel goed op de renteverhoging, want sinds dat moment is de koers een klein beetje teruggevallen, nadat het eerder vandaag juist sterk begon.

Wat dit het?

Waar het vanuit de Federal Reserve inmiddels wel zeker lijkt dat er geen nieuwe renteverhogingen komen, is dat vanuit de ECB nog niet helemaal zeker. Eerder deze week liet de Europese inflatie een lichte stijging zien naar 7 procent (CPI). De kerninflatie (CPI min voedsel- en energieprijzen) liet juist een kleine daling zien en viel terug naar 5,6 procent.

Beiden liggen echter nog ver boven de doelstelling van 2,0 procent, wat het onwaarschijnlijk maakt dat de ECB nu al klaar is met zijn campagne van renteverhogingen. Aan de andere kant zien we in de Verenigde Staten dat renteverhogingen voor behoorlijke schade kunnen zorgen binnen een economie (bankencrisis).

We gaan hoe dan ook een spannende periode in. Het einde van de cyclus van renteverhogingen komt in zich en het is nu afwachten of we een wereldwijde recessie krijgen en in hoeverre de inflatie vanaf hier kan zakken.

Bitcoin nieuws

Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024
Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?