Nieuws, Stablecoin, Trending

Facebook’s Libra ondermijnt macht Europeese Centrale Bank

Een lid van de Europese Centrale Bank uitte zijn bezorgdheid over de uitgifte van Libra munten en de invloed hiervan op de macht van de Europese Centrale Bank.


“Libra vormt een bedreiging voor Europa”

Een lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, genaamd Yves Mersch, heeft op een conferentie van de ‘European System of Centralized Banks’ gewaarschuwd dat de crypto token van Facebook een bedreiging vormt voor het Europese monetaire beleid.

Mersch geeft hiervoor als argument dat het wereldwijde gebruik van Libra de bevoegdheden van de ECB zou kunnen ondermijnen.

“Afhankelijk van het acceptatie niveau van Libra, zou het de controle van de ECB over de euro kunnen verminderen. Daarnaast zou Libra schadelijk kunnen zijn voor het monetaire beleid, omdat het de liquiditeit van de euro aan tast. Daarbij kan het de internationale rol van de Euro ondermijnen,” zei Mersch.


Het zal moeilijk zijn om alle beloftes na te komen

Facebook heeft een cryptocurrency gemaakt met de naam Libra, bedoeld om anoniem geld sneller en goedkoper online te verzenden. Libra richt zich volgens CNN op gebruikers die geen bankrekening hebben of weinig toegang hebben tot bankieren.

Net zoals bij een traditionele valuta, zal Libra worden gereguleerd. Echter, Mersch wijst erop dat de opzet van de cryptocurrency uitdagingen zal opleveren.

“Libra munten zullen worden uitgegeven door de Libra Association. Dat is een groep enorm grote, wereldwijd bekende bedrijven op het gebied van betalingen, technologie, e-commerce en telecommunicatie,” vertelt hij.

“De Libra Association zal de Libra-blockchain besturen en het digitale geld verzamelen. Libra wordt vervolgens beheerd door een volledige dochteronderneming van Facebook, genaamd Calibra,” vervolgde hij.

Het lijkt een onafhankelijke oplossing maar Mersch suggereert dat er vertrouwenskwesties kunnen zijn. Dit omdat Libra niet wordt ondersteund door een centrale bank.

“Met zo’n opzet is het moeilijk om de fundamentele beloften van decentralisatie en desintermediatie (het weghalen van tussenpersonen in een proces) na te komen. Terwijl dit de beloften zijn die normaal geassocieerd worden met cryptocurrencies en andere digitale valuta’s,” zei hij.


Hoe werkt de Libra coin?

Hoewel Facebook de Libra munt heeft ontwikkeld, zal het niet degene zijn die het beheert. Libra Association, een onafhankelijke non-profitorganisatie, zal toezicht houden op de activiteiten van Libra en de blockchain technologie van de cryptocurrency. Libra zal de blockchain technologie gebruiken in haar financiële diensten, inclusief bankdeposito’s en transacties van de ene persoon naar de andere. Dit is vergelijkbaar met hoe de Bitcoin werkt. Daarnaast is er nog een groep aanwezig genaamd Calibra, een dochteronderneming van Facebook die de diensten ontwikkelt.


Lancering Libra

Facebook’s eigen cryptocurrency zal naar verluid begin volgend jaar gelanceerd worden. Echter, dit zal alleen lukken als wet en regelgevers toestemming geven voor de uitgave van de cryptomunt.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)