Regulatie

Federal Reserve onthult details van onderzoek naar digitale dollar

De president en CEO van de Federal Reserve Bank of Cleveland heeft een aantal details onthuld van het lopende onderzoek van de Fed naar een potentiële digitale dollar.


Geen aanleiding om digitale dollar te ontwikkelen

Tijdens een toespraak op 23 september benadrukte Loretta Mester dat de Federal Reserve de digitale valuta van de centrale bank onderzoekt sinds vóór de pandemie. Ze merkte op dat de raad van bestuur ‘een reeks gedistribueerde grootboekplatforms heeft gebouwd en getest om hun potentiële voordelen en nadelen te begrijpen.

Ze vertelde ook over initiatieven van regionale filialen van de Federal Reserve, waaronder een meerjarig partnerschap tussen het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Boston Fed, naast de samenwerking tussen de New York Branch van de Fed en de Bank for International Settlements.

Ondanks het lopende onderzoek beweerde Mester dat de initiatieven geen signaal zijn voor een besluit van de Federal Reserve om een ​​dergelijke valuta aan te nemen.


Covid heeft geleid tot verstoring van de betalingssector

Mester merkte op dat de Covid-pandemie heeft geleid tot aanzienlijke verstoringen van de cruciale infrastructuur van Amerika, zoals de betalingssector. Dit heeft geleid tot grote veranderingen in de patronen en het volume van binnenlandse overschrijvingen:

“De verspreiding van COVID-19 verhoogde de afhankelijkheid van bedrijven en individuen van digitale diensten en snellere connectiviteit, aangezien veel werknemers thuis begonnen te werken en consumenten gingen over op online winkelen.”

Door Covid is het belang van het doen van extra investeringen in het Amerikaanse betalingssysteem steeds duidelijker geworden. Het lijkt er alleen op dat dit (nog) niet met een digitale dollar zal gebeuren.