Nieuws, Regulatie

FinCEN Files leggen de rotte plekken in de financiële markten pijnlijk bloot

Crypto experts noemen regeringen en regelgevers incompetent, nu de FinCEN Files systemische corruptie blootlegt.


Waslijst aan schandalen

De crypto-industrie heeft de tekortkomingen van regeringen en toezichthouders aan de kaak gesteld nadat FinCEN Files massale wereldwijde corruptie aan het licht hadden gebracht.

De grootste banken en de grootste financiële centra ter wereld zijn betrokken bij een waslijst aan schandalen. Denk bijvoorbeeld aan de ING bank en HSBC. De HSBC heeft naar verluidt miljoenen gestolen fondsen verplaatst en heeft Russische gangsters een veilige haven gegeven voor zwart geld. Dit is waarom crypto experts het wereldwijde financiële systeem hebben bekritiseerd.

De FinCEN files gaan eigenlijk over de legitimiteit van regeringen en regelgevers. De files maken pijnlijk duidelijk dat het wereldwijde systeem gefaald heeft.


Gereguleerd door een kapot systeem

Nu vertrouwen in de integriteit van de regelgeving en de handhaving ervan een dieptepunt hebben bereikt, hebben cryptoliefhebbers een harde grens getrokken tussen hun kamp en traditionele financiën.  

Mensen beginnen langzaam hun geduld te verliezen. Vóór de FinCEN Files maakten andere grote financiële lekken, zoals de Panama Papers en Paradise Papers, duidelijk dat de financiële misdaad hoogtij viert. Er is echter nog niet genoeg vooruitgang geboekt om zwart geld buiten het systeem te houden.

Er moet gewoon strafrecht plaatsvinden op criminelen, ongeacht of ze in grote instellingen werken of niet. De boetes die banken moesten betalen voor witwasschandalen in het verleden waren meestal kleiner dan de winsten die de banken maakten met het verwerken van de illegale geldstromen. Dat moet nu echt eens stoppen.


Crypto’s rol in de strijd tegen corruptie

Voor sommigen zijn de FinCEN Files een herinnering aan de rol van blockchaintechnologie bij het bestrijden van financiële criminaliteit. De digitale informatiestroom en smart contracttechnologie zijn twee voorbeelden van handige tools die crypto heeft in de strijd tegen corruptie. 

“De inherente transparantie van cryptogeld gecombineerd met blockchain analyse maakt het opsporen, rapporteren en onderzoek doen naar financiële criminaliteit efficiënter”. Dit zei Jesse Spiro, hoofd van het beleid op Chainalysis. Hij voegde daaraan toe dat “deze vorm van transparantie is niet mogelijk in de traditionele beleggingscategorieën.” 

Aan de andere kant is de crypto-industrie ook vaak genoeg ten prooi gevallen aan criminele activiteiten. Daarom willen bedrijven als Ripple dan ook dat de markt gereguleerd wordt. Het lijkt er dus op dat overal betere regelgeving nodig is.