FTX exchange
Hack

FTX CEO: ‘Slachtoffers SBF zullen hun geld nooit helemaal terugkrijgen’

FTX-topman John Ray III heeft een vernietigend slachtofferimpactrapport geschreven over mede-oprichter Sam Bankman-Fried, in aanloop naar diens veroordeling. Volgens John Ray is de puinhoop dit Sam Bankman-Fried achterliet bij FTX zo enorm, dat het onmogelijk is om de schuldeisers (de oude gebruikers van het platform) volledig te compenseren.

Volgens Ray “hebben slachtoffers geleden en blijven ze lijden.” Om die reden begrijpt hij niets van het verzoek van de advocaten van SBF om zijn straf te verlagen van 40-50 naar 6,5 jaar.

John Ray noemt claims Bankman-Fried “vals”

De brief van John Ray volgt op de argumenten van Bankman-Fried’s advocaten op 19 maart dat de strafmaat van 40 tot 50 jaar van het Amerikaanse Openbaar Ministerie te streng was.

Ray betoogde dat de beweringen van Bankman-Fried dat FTX financieel gezond was bij het faillissement en dat er geen geld verloren was, “categorisch, hardvochtig en aantoonbaar vals” waren.

“Klanten zullen nooit meer in dezelfde positie verkeren als ze Bankman-Fried en zijn zogenaamde ‘altruïsme’ niet waren tegengekomen.”

Ray verklaarde dat hij een groot team leidde dat meer dan een jaar heeft besteed aan het “opruimen van een metaforische puinhoop” naar een bedrijf dat een plan nadert “dat schuldeisers substantiële waarde zal opleveren.”

“De slachtoffers van de heer Bankman-Fried zullen nooit meer in dezelfde economische positie terugkeren als waarin ze vandaag zouden zijn geweest zonder zijn enorme fraude”, voegde hij elders in de brief toe.

Screenshot van brief van John Ray III aan rechter Kaplan
Screenshot van brief van John Ray III aan rechter Kaplan – Bron: Courtlistener

Ray nam FTX in november 2022 over en beschreef het uitgebreide werk dat door een leger advocaten is verricht om activa terug te vorderen, mee te werken aan onderzoeken en het bedrijf te positioneren, dat nu van plan is alle waarde terug te geven aan schuldeisers.

Impact van de misdaden

Dit herstel doet echter niets af aan de immense schade die door de misdaden van Bankman-Fried is veroorzaakt, aldus Ray.

Hij verklaarde dat er bij zijn aantreden als CEO slechts 105 Bitcoin over waren op FTX, tegenover de bijna 100.000 BTC waar klanten volgens het systeem recht op zouden hebben.

“Waarom ontbraken de Bitcoin?” vroeg hij zich af voordat hij stelde dat een jury “zonder twijfel heeft geconcludeerd dat de heer Bankman-Fried ze heeft gestolen en in andere dingen heeft omgezet.”

Het missen van die Bitcoin heeft ongetwijfeld ook een enorme impact op de bullmarkt van 2021 gehad. Sam Bankman-Fried en zijn team verkochten deze 100.000 Bitcoin immers voor andere troep. Als dat geld “gewoon” in Bitcoin was gebleven, dan had 2021 er misschien heel anders uitgezien.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Exchange nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Binance helpt Taiwanese Autoriteiten bij opsporing van grootschalige witwaszaak
Crypto fan? Neem een kijkje op de Dutch Blockchain Days 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten