Bitcoin

Gaat China zijn Bitcoin mining verbod ongedaan te maken?

Vandaag begonnen Crypto Twitteraars geruchten te verspreiden dat China spijt had van het harde optreden tegen crypto nadat Bitcoin (BTC) de afgelopen week naar een nieuwe recordhoogte was gestegen.


Spijt van mining verbod

China’s Bitcoin mining verbod veroorzaakte een uittocht van miners uit China. Op zijn toppunt had China meer dan 50% van Bitcoin’s wereldwijde hashrate onder haar controle. Degenen onder ons uit China, die weten hoe de regering van het land werkt, zijn zeer sceptisch. Echter is het nog steeds interessant om te zien hoe dit misverstand is ontstaan.

Het gerucht is waarschijnlijk om twee redenen ontstaan. Ten eerste verklaarde de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming van China op 21 oktober dat het ‘virtuele valuta mining’ zou toevoegen aan de lijst van geëlimineerde industrieën nadat het de publieke opinie had gevraag. Wanneer een industrie aan de lijst wordt toegevoegd, houdt deze feitelijk op te bestaan binnen China.

Waar de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming van China een beetje misplaatst lijkt in de huidige markteconomie van het land, blijft haar woord bindend.

De commissie zette virtuele valuta mining in 2019 voor het eerst op de lijst. Maar na advies te hebben gevraagd, werd de industrie van de definitieve lijst gehaald. Daarom denken sommige mensen dat de publieke opinie de industrie weer kan redden.

Maar dit is onmogelijk. In 2020 heeft China zich wereldwijd gecommitteerd aan koolstofneutraliteit. Bovendien zijn Chinese beleidsmakers van mening dat Bitcoin mining energie verspilt. De politieke druk op Bitcoin mining was in 2019, toen de publieke opinie een hardhandig optreden afwendde, veel kleiner dan in 2021. En het was een klein aantal miners in 2019 die erin slaagden te lobbyen bij de overheid. De publieke opinie in China is tegen Bitcoin mining omdat het geen banen creëert en miners geen belasting betalen.


VS heeft China overtroffen

Daarnaast heeft de commissie het nieuws opnieuw naar buiten gebracht dat de Verenigde Staten China hebben overtroffen om het grootste Bitcoin mining land te worden. Betekent dit dat de commissie spijt heeft van de gebeurtenissen die hiertoe hebben geleid?

Die kans lijkt erg klein. Het kan ook vanuit een andere hoek worden geïnterpreteerd, sommige Chinese overheidsfunctionarissen denken dat meer Bitcoin mining de koolstofneutraliteit van Amerika zal verstoren en zijn financiële orde zal verstoren. Dus de versterking van dit nieuws zou gewoon een vorm van leedvermaak kunnen zijn. Bovendien kan dit nieuws eenvoudig worden opgevat door hogere Chinese regeringen om aan te geven dat het land met succes de taak heeft voltooid om Bitcoin mining te bestrijden.

Inspecties zijn tot kleine lokale overheden doorgesijpeld, die netwerktechnologie gebruiken om mining IP’s te vinden. Een groot aantal mining bedrijven is ontbonden en bijna allemaal uit China vertrokken. En hoewel onderzoek en ontwikkeling van Bitcoin mining chips en -machines voorlopig in China blijft, heeft Bitmain aangekondigd dat het geen nieuwe machines meer naar Chinese gebruikers zal worden verzonden.

Kortom, Bitcoin mining is in de ogen van China de vijand geworden van koolstofneutraliteit. In China’s hoogste officiële economische media staat het volgende:

“Bitcoin mining heeft een hoog energieverbruik, hoge vervuiling, veel schade en een lage output. Het zal kostbare krachten gebruiken en veel middelen verspillen.”

Het is duidelijk dat China’s Bitcoin mining industrie, die ooit de wereld domineerde, op het punt staat zich volledig terug te trekken uit de markt. Bovendien is het moeilijk voor te stellen dat deze in de nabije toekomst zal terugkeren.

Bitcoin nieuws

Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?