Bitcoin (BTC) Washing
Regulatie

Gesanctioneerde landen maken steeds vaker gebruik van crypto-mixers

Cryptocurrency-Mixers, online tools die verschillende soorten activa combineren om hun oorsprong te maskeren, hebben een recordvolume verbroken. Onlangs bereikten ze een 30-dagengemiddelde van bijna €52 miljoen. Dit soort bedragen zijn eigenlijk ongekend in deze branche.

Aantrekkelijke tool voor cybercriminelen

Dit bleek uit nieuwe data afkomstig van Chainalysis. Het bedrag dat via illegale adressen nu naar crypto-mixers gestuurd worden, blijkt 2 keer zo veel als voorheen. Dit suggereert dat de tool, die valuta kan verduisteren, aantrekkelijk blijft voor cybercriminelen.

Crypto-mixers werken eigenlijk vrij eenvoudig. Ze nemen bijvoorbeeld de cryptocurrency van een persoon en combineren deze met een grotere pool voordat alle fondsen minus de fee worden teruggestort. Hierdoor wordt het voor wetshandhavings- en crypto-analisten enorm lastig gemaakt om de valuta te traceren.

Voornamelijk populair bij gesanctioneerde actors

Dit betekent echter niet dat dergelijke tools alleen maar door criminelen gebruikt worden. Het merendeel van de gebruikers hiervan zijn gewoon gebruikers die meer privacy willen over hun crypto-bezit. Chainalysis ontdekte dat 10% van alle fondsen uit illegale crypto-wallets naar crypto-mixers wordt gestuurd. Mixers ontvingen hiernaast minder dan 0,5% van het aandeel van andere bronnen van fondsen die door het bedrijf worden gevolgd, inclusief gedecentraliseerde financieringsprojecten.

Ook bleek dat de tool enorm populair geworden is bij gesanctioneerde actors. Het merendeel van de fondsen die naar dergelijke tools gestuurd wordt, is afkomstig van dergelijke actors. Voorbeelden hiervan zijn de Russische Darknet-markt Hydra en meer recentelijk de Lazarus Group, een groep door Noord-Koreaanse staat gesteunde hackers.

De darknet-markt Hydra werd door internationale rechtshandhaving na vele jaren strijd ontmanteld. Zij waren naar verluidt verantwoordelijk voor circa 80% van alle darknet crypto-transacties.

Ook Noord-Koreaanse hackers maken regelmatig gebruik van dergelijke mixers. Onlangs werd nog bekend dat een groot gestolen bedrag naar de Ethereum Tornado Mixer gestuurd werd, afkomstig van Noord-Koreaanse hackers. Zij zijn ook verantwoordelijk voor veel andere crypto gerelateerde hacks.

Mixers hebben echter één groot nadeel: hoe meer criminelen er geld in pompen, hoe eenvoudiger het wordt om hun mixergebruik te volgen. Dat betekent dat hackers beperkt zijn in wat ze kunnen witwassen voordat ze enige argwaan wekken.

Regulatie nieuws

FTX oprichter Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf
Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen