hester pierce
Regulatie

Gesloten beleid SEC houdt crypto-innovatie tegen, zegt Hester Peirce

Tijdens de SEC Speaks-conferentie bekritiseerde Hester Peirce, de beleidsregels van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Ze is van mening dat er teveel onduidelijkheid heerst omtrent het beleid van de SEC en dat de organisatie zou moeten streven naar meer transparantie. De missie van de SEC is om investeerders te beschermen, terwijl het nu juist onduidelijkheid creëert en investeerders in de problemen brengt.

Het opvallende is dat Hester Peirce ook werkzaam is bij de SEC. Ze is dus kritisch op haar eigen baas, wat natuurlijk niet per definitie slecht is.

Crypto Mom haalt opnieuw uit naar SEC

Hester Peirce, commissaris bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), haalt dus opnieuw hard uit naar haar eigen organisatie. Ze bekritiseert de eerder besproken onduidelijke regels voor cryptobewaring en eist meer interactie met de sector.

Tijdens de jaarlijkse SEC Speaks-conferentie op 2 april vergeleek Peirce, die door cryptoliefhebbers ook wel ‘Crypto Mom’ wordt genoemd, de beleidsregels van de SEC met een “geheime tuin” waar “onkruid” welig tiert.

Ze doelde hiermee op het controversiële Staff Accounting Bulletin 121 (SAB 121). In maart 2022 stelde de SEC deze richtlijn op, die de boekhoudkundige regels voor instellingen die crypto-assets willen bewaren, beschrijft. Echter, SAB 121 maakt het voor veel banken onmogelijk om crypto-assets voor hun klanten te bewaren.

Peirce benadrukte dat SAB 121 – zonder inspraak van de bankensector tot stand gekomen – investeerders niet beschermt. In plaats daarvan weren de regels ervaren banken en brokers van de markt voor cryptobewaring vanwege de hoge kapitaaleisen.

“Dit dwingt brokers om óf veel geld te investeren in hun cryptobewaartak, óf om er helemaal mee te stoppen. SAB 121 beschermt investeerders dus niet, zoals beweerd wordt.” Bovendien, als de bewaarpartij failliet gaat, kunnen de crypto-assets van klanten verloren gaan, waarschuwde Peirce.

Meer dialoog en duidelijkheid

Op 1 maart stemde de House Financial Services Committee (HSFC) in met een voorstel om SAB 121 te schrappen. Republikeins Congreslid Tom Emmer noemde de richtlijn “illegaal” en een voorbeeld van de “vooroordelen” van SEC-voorzitter Gary Gensler tegenover de crypto-sector.

Peirce stelde verder dat de SEC zich steeds meer afsluit voor de buitenwereld, met name als het gaat om nieuwe technologieën zoals crypto. “De cultuur aan de top van de SEC is verhard, en dat heeft geleid tot een andere manier van omgaan met het publiek,” aldus Peirce.

Investeerders en bedrijven durven de SEC niet meer te benaderen vanwege de angst voor handhavingsmaatregelen, vooral op het gebied van crypto, waar de toezichthouder strenger wil optreden.

“Mensen zeggen me dat ze graag met de SEC willen praten, maar bang zijn dat ze daarna door de handhavingsdienst worden gebeld.” Peirce eist dat de SEC de dialoog met het publiek heropent, duidelijke regels opstelt en verantwoorde innovatie in de cryptosector stimuleert in plaats van tegenhoudt.

Op 3 april gaf Paul Grewal, hoofd juridische zaken bij Coinbase, in een bericht op X zijn onvoorwaardelijke steun aan de kritiek van Peirce. Hij pleit voor de oprichting van een adviescommissie die moet onderzoeken hoe de regels in de praktijk “uitpakken”.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Bitcoin-prijs klimt naar 65.000 dollar na gematigde reactie Iran op Israëlische aanval
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving