Blockchain Nieuws

GitHub laat Tornado Cash-repositories weer toe

De populaire cryptocurrency mixer genaamd Tornado Cash is naar verluidt teruggekeerd naar het softwareontwikkelingsplatform GitHub. De mixer werd enkele weken verbannen op de website.

Sancties gedeeltelijk opgeheven

Preston van Loon, een Ethereum (ETH)-ontwikkelaar, heeft via Twitter bekend gemaakt dat GitHub de sancties op Tornado Cash-organisatie en hun bijdragers gedeeltelijk opgeheven heeft. Hier meldt van Loon dat de coderepository van Tornado Cash nu alleen in de ‘alleen-lezen’-modus beschikbaar is. Dit houdt in dat GitHub de volledige functionaliteit nog moet herstellen, maar de eerste stappen hiervoor inmiddels wel gezet zijn. Van Loon zei hierover het volgende:

Dat is een vooruitgang van een regelrecht verbod. Ik moedig GitHub nog steeds aan om alle acties ongedaan te maken en de repositories terug te brengen naar hun oorspronkelijke status.

Terugkeer van Tornado Cash

Volgens gegevens afkomstig van GitHub zijn de nieuwste updates van Tornado Cash-repositories gemaakt op 22 augustus, of kort nadat Tornado Cash mede-oprichter Roman Semenov meldde dat zijn account op het platform stond.

Op 8 augustus van dit jaar verbood het Office of Foreign Asset Control (OFAC) van de Verenigde Staten (VS) inwoners van de VS Tornado Cash te gebruiken en zette het 44 USD Coin (USDC) en Ethereum adressen op de zwarte lijst die aan de mixer zijn gekoppeld.

De terugkeer van Tornado Cash naar GitHub kwam kort nadat de OFAC haar beleid rond Tornado Cash op 13 september had verduidelijkt en verklaarde dat inwoners van de VS de sancties niet zouden overtreden door de code van de mixer te kopiëren of deze online beschikbaar te stellen. De OFAC merkte ook op dat het Amerikaanse personen niet zou worden verboden om de Tornado Cash-website te bezoeken als deze weer online beschikbaar komt.

Wat is Tornado Cash eigenlijk?

Tornado Cash is een tool die op de Ethereum-blockchain gebaseerd is waarmee gebruikers hun cryptotransacties beter kunnen verbergen om hun anonimiteit te beschermen door informatiesporen op de blockchain te verdoezelen.

De Ethereum-mixer kwam onder de loep van wereldwijde toezichthouders na het verbod van de OFAC, wat leidde tot arrestaties van Tornado Cash-ontwikkelaars wegens vermeende betrokkenheid bij het witwassen van geld via het platform.

De aanhoudende controverse rond Tornado Cash heeft diverse vragen opgeroepen in de cryptocurrency- en ontwikkelaarscommunity, waarbij veel mensen zich zorgen maakten over juridische problemen die verband houden met het schrijven van open-sourcecode.

Sommige grote cryptobedrijven trokken zich dan ook terug tegen de acties van het ministerie van Financiën, waarbij Coinbase Exchange besloot een rechtszaak te steunen die door Tornado Cash-gebruikers tegen de OFAC was aangespannen.

Zelfs de Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin vermelde publiekelijk dat hij Tornado Cash gebruikte om geld te doneren aan Oekraïne om de financiële privacy van de ontvangers te beschermen. De tool wordt hierdoor vermoedelijk veel vaker gebruikt voor goede doeleinden dan voor de slechte. Toch heeft het voor de nodige opschudding in de markt gezorgd.

Blockchain nieuws

Greep van crypto op Formule 1-sponsoring wordt in Singapore getest Greep van crypto op Formule 1-sponsoring wordt in Singapore getest
Grootste Spaanse telecommerk duikt in Web3 Grootste Spaanse telecommerk duikt in Web3
Jack Dorsey tegen Elon Musk: “Twitter moet open source protocol worden” Jack Dorsey tegen Elon Musk: “Twitter moet open source protocol worden”
Meer nieuws

Meest gelezen

Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak
Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten