Bitcoin, BTC
Bitcoin

Glassnode: Ongeveer één derde van Bitcoin-voorraad is in 2023 weer winstgevend

Volgens de gegevens van Glassnode is gebleken dat nog eens 32,3% van het aanbod van Bitcoin tot op heden winst heeft behaald door de rally van 2023.

Ruim 6 miljoen Bitcoin zijn weer winstgevend

In het meest recente wekelijkse rapport van Glassnode staat vermeld dat dit jaar in totaal 6,2 miljoen BTC weer winstgevend zijn geworden. Dit wordt gemeten aan de hand van de “percentage aanbod in winst” indicator, die aangeeft welk percentage van het Bitcoin-aanbod momenteel een bepaalde hoeveelheid niet-gerealiseerde winst heeft behaald.

Deze metriek werkt door de on-chain geschiedenis van elke munt in omloop te doorlopen en te controleren tegen welke prijs deze voor het laatst is verplaatst. Als de eerdere prijs van een munt lager was dan de huidige BTC-waarde, dan wordt deze specifieke munt op dit moment als winstgevend beschouwd en wordt deze opgeteld bij de totale waarde van de indicator.

Sterke opleving sinds begin van rally

Over het algemeen geldt dat hoe hoger het percentage van het aanbod in winst is, hoe waarschijnlijker het is dat investeerders een deel van hun opgebouwde winst zullen verkopen en incasseren. Dit vergroot de kans dat er toppen worden gevormd naarmate de waarde van deze statistiek stijgt.

Aan de andere kant suggereren lage waarden van deze indicator dat een groot deel van het aanbod momenteel verliesgevend is, waardoor de houders van de munten weinig reden hebben om ze te verkopen.

Onlangs bereikte deze indicator zijn laagste punt na de crash als gevolg van de ineenstorting van FTX. ‘Slechts’ 44.7% van het aanbod (circa 8.6 miljoen Bitcoin) bleef binnen winstmarges.

Sinds het begin van de rally dit jaar heeft de genoemde statistiek een sterke opleving laten zien. Momenteel is ongeveer 77% van het Bitcoin-aanbod (oftewel ongeveer 14,8 miljoen BTC) winstgevend.

Vergeleken met het begin van het jaar zijn er nog eens 6,2 miljoen BTC winstgevend geworden, wat neerkomt op ongeveer 32,3% van het totale BTC-aanbod. Deze aanzienlijke toename suggereert als slot dat een groot deel van het aanbod van eigenaar is veranderd tegen een lagere prijs dan het huidige niveau.

Bitcoin nieuws

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin blijft dominant: slechts 6 altcoins presteren beter dit jaar
Gaat crypto instorten? Experts zijn het niet eens
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie