Federal Reserve Bank in Washington D.C.
Regulatie

Golf aan macro-economische data spoelt over de markt, wat betekent dit voor crypto?

De Bitcoin koers klom enkele procenten omhoog na de toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell van gisteravond. In zijn toespraak gaf Powell toelichting op de laatste rentebeslissing van de Federal Reserve, waarmee de rente met 0,25 procent toenam tot 4,75 procent. Dat was echter niet de enige macro-economische data die de markt gisteren voor de kiezen kreeg.

Golf van macro-economische data

Hoewel de rentebeslissing van de Federal Reserve en de toespraak van Powell de meeste aandacht kregen, kwam er meer macro-economische data vanuit de Verenigde Staten. Wat bijvoorbeeld te denken van de U.S. Labor Department’s Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS), die liet zien dat het aantal vacatures op het hoogste niveau in vijf maanden tijd staat. Ondanks de renteverhogingen van de Federal Reserve staat de Amerikaanse banenmarkt er nog altijd extreem sterk voor.

Verder kwam de Institute Supply Management’s (ISM) purchasing managers index (PMI) voor januari binnen. Deze index daalde ten opzichte van december, maar die daling was minder erg dan de meeste analisten hadden verwacht. Ook op dit front, een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse industrie, is er dus sprake van een meevaller voor de economie.

Stiekem hoopt de Federal Reserve dat de banenmarkt wat verzwakt, omdat daarmee ook de inflatie zal dalen. Tot nu toe blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt echter verbazen met sterke data, waardoor het zomaar kan zijn dat de inflatie nog gedurende een relatief lange periode op een iets hoger dan gewenst niveau blijft.

Meer data in aantocht

Dit is nog niet het enige, want in de loop van de week komt er nog meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kwartaalcijfers van Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL) die zij vandaag publiceren. Daarnaast krijgen we op vrijdag nog cijfers over de werkloosheid in de Verenigde Staten, die momenteel op een historisch laag niveau staat. Van een recessie is in die zin nog geen sprake, maar het kan snel gaan.

Voor nu heerst er vooral nog veel onzekerheid, omdat de Federal Reserve de rente het afgelopen jaar met 4,25 procent verhoogde en daar gisteren nog eens 0,25 bij kwam. In totaal gaat het al om  een verhoging van 4,50 procent, terwijl de rente in de tien jaar daarvoor, op enkele uitzonderingen na, rond het nulpunt bleef.

Normaal gesproken zie je dat een economie gewend raakt aan een lage rente en dat veel bedrijven uiteindelijk niet meer zonder kunnen. Nu is de rente een stuk hoger en lijkt er nog niets aan de hand, maar het moment dat grotere hoeveelheden bedrijven leningen moeten herfinancieren komt natuurlijk steeds dichterbij. In die zin is het nog maar de vraag of we er daadwerkelijk in slagen om een recessie te ontwijken.

Regulatie nieuws

Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen