goud
Bitcoin

Goud of Bitcoin: Wat is de toekomst van mining?

Het delven van goud, wat historisch gezien een symbool van rijkdom is, blijft een activiteit die zwaar druk op het klimaat. Bitcoin mining daarentegen leunt steeds meer op duurzame energie om zijn efficiëntie te verbeteren.

Goud versus Bitcoin – wat is er beter?

Het minen van goud kan in ieder geval stellen dat het de tand des tijds overleefde. Eeuwenlang is goud het symbool van rijkdom en stabiliteit. Dat komt mede vanwege het feit dat het tijds- en arbeidsintensief is om goud uit de aardbodem te halen.

De tastbare aard en historie maken van goud een betrouwbare store of value (spaarmiddel), met name in tijden van economische onzekerheid.

Bitcoin mining staat daar tegenover als een stukje digitale innovatie. Het minen van Bitcoin gaat puur en alleen over computerkracht en is gebaseerd op een proces genaamd Proof-of-Work (PoW).

Goud doet het op dit moment goed, maar ondanks dat presteerde Bitcoin nog altijd veel beter in 2024. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat goud op een stijging van 12,80% terwijl Bitcoin een score van 56,30% op de borden zet.

Wat Bitcoin volgens Rob Chang van Gryphon Digital Mining zo bijzonder maakt, is dat het lokale energienetten kan stabiliseren en de opkomst van duurzame energieprojecten kan steunen. Dat zijn volgens hem unieke voordelen, die het minen van goud niet kan bieden.

Het minen van goud zorgt voor klimatologische ellende

Waar Bitcoin een verhaal van hoop vertegenwoordigt voor duurzame energie, staat het minen van goud voor ontbossing, watervervuiling en het vernietigen van natuur.

Het feit dat goud een fysieke asset is, die ergens in de grond verstopt ligt, maakt dat we altijd moeten graven om meer van het blinkende edelmetaal te vinden. Dat in tegenstelling tot Bitcoin, waar alleen computerkracht en energie voor nodig is.

Grappig genoeg draait het netwerk van Bitcoin ook steeds meer op duurzame energie. Dat kan er weleens voor zorgen dat de klimaatbeweging straks voor Bitcoin kiest in de strijd tegen goud en zelfs promotie gaat maken voor het digitale goud.

In theorie (en in de praktijk) is Bitcoin immers een stuk schoner dan goud. Is Bitcoin mining de toekomst en behoort het delven van goud straks tot het verleden?

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen