goud en bitcoin
Bitcoin

Goud versus Bitcoin: Is er sprake van een kapitaal verschuiving?

De introductie van Bitcoin-ETF’s heeft geleid tot speculaties over de mogelijkheid dat kapitaal van goud naar Bitcoin verschuift. Analisten bij JPMorgan hebben waargenomen dat er al een kapitaaluitstroom was bij goud-ETF’s voordat de Bitcoin-ETF’s werden gelanceerd. Zij suggereren dat beleggers hun portefeuilles diversifiëren door Bitcoin toe te voegen, gezien als een beloftevolle nieuwkomer.

Tegelijkertijd benadrukken deze analisten dat goud zijn waarde zal blijven behouden, mede dankzij zijn langdurige status als betrouwbaar en waardevol edelmetaal.

Bitcoin-ETF’s veroorzaken géén uitstroom bij goud-ETF’s

Tot 21 maart hebben Bitcoin-ETF’s wereldwijd $11,3 miljard aan investeringen aangetrokken. In dezelfde periode zagen goud-ETF’s een daling van $7,7 miljard in waarde, ondanks dat de goudprijs een recordhoogte van $2.200 per ounce bereikte. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot speculaties over een mogelijke verschuiving van beleggersinteresse van goud naar Bitcoin, vaak aangeduid als “digitaal goud”.

De analyse van JPMorgan plaatst deze speculatie echter in een ander licht. Volgens hun bevindingen begon de uitstroom uit goud-ETF’s reeds in april 2022, nog voor de introductie van de eerste Bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten. Deze constante uitstroom suggereert een trend die niet direct gekoppeld is aan de opkomst van Bitcoin-ETF’s, waarmee JPMorgan’s analyse de populaire opvatting dat de opkomst van Bitcoin-ETF’s de primaire oorzaak is van de uitstroom uit goud-ETF’s, in twijfel trekt.

Bitcoin en goud ETF-stromen
Bitcoin en goud ETF-stromen – Bron: Financial Times

Goud blijft populair

De data van de World Gold Council bieden inzicht in een uitgebreid perspectief. In de periode van september 2020 tot december 2023 investeerden beleggers maar liefst $229 miljard in goudstaven en munten, terwijl centrale banken hun reserves versterkten met een aanvulling van $155 miljard. Volgens Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan wijst dit op een verschuiving in de voorkeursbehandeling van investeringen, eerder dan op een verminderde aantrekkelijkheid van goud.

Tegelijkertijd is er een toenemende belangstelling voor Bitcoin als alternatieve investering, vooral onder jongere beleggers. Ondanks deze trend merken Bryan Armour van Morningstar en Nate Geraci van The ETF Store op dat de verbinding tussen de markten voor goud-ETF’s en Bitcoin-ETF’s momenteel nog gering is. Armour stelt:

“Hoewel er zeker een kleine groep beleggers is die de overstap maakt van goud naar Bitcoin, lijkt de uitstroom uit goud niet direct gerelateerd te zijn aan de introductie van Bitcoin-ETF’s. De interactie tussen deze twee is op dit moment beperkt, iets wat ook terug te zien is in de samenstelling van de beleggingsportefeuilles.”

Deze week ervaren Bitcoin-ETF’s zelfs een netto-uitstroom, wat wijst op marktvolatiliteit. Farside Investors rapporteerde een uitstroom van $836 miljoen uit Bitcoin-ETF’s in de laatste vier dagen.

De toekomst van Bitcoin: optimistische voorspellingen

Ondanks deze schommelingen hebben Bernstein en Standard Chartered hun vooruitzichten voor Bitcoin bijgesteld. Bernstein voorspelt een stijging naar $90.000 tegen het einde van het jaar, wijzend op sterke marktdynamiek en ETF-instroom.

Standard Chartered is nog optimistischer en verwacht dat Bitcoin dit jaar $150.000 en volgend jaar mogelijk $250.000 zal bereiken. Deze prognoses zijn gebaseerd op de analogie met goud-ETF’s, wat suggereert dat Bitcoin in de toekomst wellicht een vergelijkbaar investeringsverloop als goud kan doormaken.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Nog 9 dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Bitcoin-prijs klimt naar 65.000 dollar na gematigde reactie Iran op Israëlische aanval
Bitcoin-transactieomzet overtreft Ethereum in aanloop naar Bitcoin halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving