hacker
Altcoin

Grin ontvangt anonieme donatie van 50 BTC – van Satoshi?

De op privacy gefocuste crypto munt ‘Grin’ ontving op 11 november een anonieme donatie van 50 Bitcoins. Deze donatie leidde tot een gerucht dat de gulle gever Satoshi Nakamoto was.

De donatie, die Grin aankondigde op Twitter, werd gedaan via een wallet van crypto exchange Coinbase. De donateur wil uitdrukkelijk anoniem blijven, vertelt Grin manager Daniel Lehnberg.


Zit Satoshi Nakamoto achter de donatie?

Lehnberg vertelt dat hij kort contact had met de donateur. Deze gaf aan anoniem te willen blijven. Toch deelde Lehnberg enkele bewerkte opmerkingen van de donateur, waaronder de volgende verklaring:

“Onze motieven zijn niet economisch! Het gaat om de technologie en het protocol. Gebruik het alstublieft voor de ontwikkeling van GRIN. Blijf werken zoals je in het verleden deed. We willen je bedanken met deze donaties zodat je vrijuit kunt werken. Zonder economische afhankelijkheden. “

De ongebruikelijke donatie en de wens om anoniem te blijven liet verschillende mediakanalen denken dat Satoshi Nakamoto, de uitvinder van de Bitcoin, achter de donatie zat.

Deze theorie werd aangewakkerd door een Telegram bericht van Charlie Lee, de oprichter van Litecoin. Uit dit bericht bleek dat de gedoneerde BTC tokens in 2010 werden gemined en werden verstuurd vanuit een wallet die al 9 jaar inactief was. Echter, vlak daarna heeft Lee bevestigd dat het bericht “een grapje” was.


Wat is GRIN?

Grin is een privacycoin dat een schaalbaarheids- en privacygericht protocol genaamd het ‘Mimblewimble-protocol’ implementeert. Dit protocol is genoemd naar een spreuk uit de Harry Potter boeken.

Mimblewimble is gedeeltelijk een variant van het cryptografische protocol bekend als Confidential Transactions (Vertrouwelijke Transacties). Hiermee kunnen transacties worden verdoezeld maar blijven ze toch verifieerbaar. Dit zorgt voor een veel privacy en voorkomt van dubbele uitgaven.

In oktober publiceerde de Litecoin Foundation twee nieuwe voorstellen voor verbetering ter verbetering van de privacyfuncties voor het netwerk door Mimblewimble te integreren.