Hack, Hacker
Hack

Hackers van leenprotocol Lendhub sturen miljoenen dollars naar Tornado Cash

Ondanks de sancties die momenteel op Tornado Cash rusten, besloten de verantwoordelijken voor de Lendhub-hack om miljoenen dollars naar het protocol te sturen.

Tornado Cash is een zogenaamde mix-service op Ethereum, waarmee het mogelijk is om de sporen van je transacties uit te wissen. Zo kunnen criminelen bijvoorbeeld hun tokens naar een beursplatform brengen en omzetten in fiatgeld, zonder dat de herkomst van de fondsen zichtbaar is.

Totaal van 5,7 miljoen dollar

In totaal ging het volgens blockchain-beveiligingsbedrijven PeckSchield en Beosin om een transactie van ongeveer 2.415 Ethereum. Op het moment van schrijven zijn die Ethers goed voor een geldbedrag van 3,85 miljoen dollar. Deze Ethers zijn naar een Tornado Cash wallet gestuurd, nadat ze op 12 januari zijn gestolen van het leenprotocol Lendhub, een DeFi-toepassing op Ethereum.

Eerder wist PeckShield te meldden dat de Lendhub-hack de grootste van januari was. In totaal werd er voor 6 miljoen aan kapitaal gestolen van het protocol.

De meest recente bewegingen op de blockchain betekenen volgens Beosin dat er sinds januari voor een totaal van 3.515 Ether richting Tornado Cash is gestuurd. Na de 3,85 miljoen dollar van vandaag komt het totaal op 5,7 miljoen dollar te liggen. Al dat geld is door Tornado Cash gestuurd.

Sancties voor Tornado Cash

Het is je vast niet ontgaan dat Tornado Cash in augustus 2022 is gesanctioneerd door de United States Office of Foreign Assets Control (OFAC) voor zijn rol in het witwassen van crimineel geld. Met name Noord-Koreaanse hackers lijken Tornado Cash te prefereren om gelden wit te wassen en vervolgens bij beursplatformen in fiatgeld om te zetten.

Ondanks de sancties en het feit dat de website niet meer in de lucht is, weten hackers de smart contracts van Tornado Cash nog wel te vinden. Overigens zit het brein achter Tornado Cash momenteel in Nederland in voorlopige hechtenis. Die ontwikkelaar woonde namelijk in Amsterdam.

Volgens blockchain-analysebedrijf Chainalysis waren hacks en scams eens verantwoordelijk voor ongeveer 34 procent van de instromen bij Tornado Cash. Op bepaalde dagen konden die instromen de 25 miljoen dollar bereiken, maar dat viel met ongeveer 38 procent in de 30 dagen na de sancties.

Hack nieuws

Nep-videoconferentiesoftware gebruikt voor crypto-diefstal
WazirX-hacker verplaatst $57 miljoen aan gestolen fondsen
Datalek bij Fractal ID: Gegevens van 6.300 gebruikers gelekt
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli