Wat is Risk management?

Risk management, misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van het traden. Zo bescherm je namelijk je kapitaal en de levensduur van je trading account. Je wilt na natuurlijk niet dat je de behaalde winsten weer inlevert als je bijvoorbeeld 2 trades verliest. Daarom lees je hier een aantal tips en tricks om dit te voorkomen.

Plan je Trade

“Plan the trade, and trade the plan” is een van de meest gebruikte quotes bij traders en dat is niet voor niets. Als je een positie inneemt zonder plan ben je eigenlijk aan het gokken. Je weet niet wat je kansen zijn, je weet niet hoeveel je kan verliezen en hoeveel je eventueel zou kunnen winnen. Daarom is het dus extreem belangrijk dat je van tevoren weet waar je aan toe bent en of een bepaalde positie innemen wel echt rendabel is. Deze afweging maak je op basis van verschillende patronen, support/resistance zones, indicatoren en/of marktsentiment.

risk management

Verlies minimaliseren

Trades verliezen, het overkomt iedereen, daarom moet je proberen om zo min mogelijk verlies te leiden als het gebeurt. Om het verlies te minimaliseren moet je als vuistregel nemen dat je niet meer dan 1% van je totale kapitaal riskeert per trade. Dus als je bijvoorbeeld een portfolio van 10 000 euro hebt en je mag daar maar 1% van verliezen dan betekent dat dus dat je niet meer dan 100 euro mag verliezen in een trade.

Stop-loss en Take profit

Met een stop-loss (SL) kun je aangeven waar jij je verlies wilt gaan nemen. Omdat je dit doet zou een eventuele dump lager dan jou stop-loss weinig tot geen effect hebben. Dit doordat jouw coins op het door jou gekozen punt automatisch verkocht worden. Hierdoor beperk je dus verlies.

Een take profit, ook wel TP genoemd, is het zetten van verkooppunten in je trade. Als de koers tot jouw take profit is gestegen, worden je coins automatisch verkocht en heb jij je winst binnen.

Positiegrote (position size)

Doordat je maar 1% van je totale kapitaal wilt riskeren moet je gaan kijken naar hoeveel je mag inzetten om op bijvoorbeeld een Stop-loss van 6% nog steeds maar 1% op je totale kapitaal te verliezen. Dit kan je zelf simpel uitrekenen door de formule: Totale kapitaal/potentieel verlies in % = Juiste positiegrote. In het voorbeeld hier onder kun je zien hoe dat in zijn werking gaat.

De uitgerekende positon size (kleur groen) is dus wat je maximaal mag inzetten! Je mag er dus altijd voor kiezen om minder in te zetten en het restant te gebruiken om meerdere posities in te nemen. Zoals je bij trade 1 ziet kan je jou hele trading account toewijden aan die positie. Je maakt namelijk maar 1% verlies op je totale kapitaal desondanks je er met heel je trading account in zit.

Ook is het belangrijk om te weten dat als je minder dan je maximale positie in neemt er niks verandert aan het maximale verlies. Alles onder je maximale positie is namelijk minder dan 1% op je totale trading account.

Conclusie

Als trader zijnde moet je, voordat je in een trade stapt, dus al weten waar je stop-loss en take profits staan en wat je position size is. Als je dit zorgvuldig blijft toepassen ben je gegarandeerd om langer in het spel te blijven.