Bitcoin koers stijgt
Bitcoin

Heeft Bitcoin de bodem bereikt? Deze indicatoren springen op groen

De Bitcoin koers zit al vanaf het begin van 2022 in een neerwaartse trend waar geen einde aan lijkt te komen. We zitten inmiddels in oktober en de ellende is nog steeds niet voorbij. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat Bitcoin ruim 50 procent in het rood en vanaf de all-time high is de koers meer dan 70 procent kwijt.

Is de bodem in zicht?

Dat brengt ons bij de vraag of de bodem voor de Bitcoin koers reeds in zicht is. Als het aan het gros van de on-chain indicatoren ligt is er inderdaad sprake van bodemvorming. Het probleem is dat we qua macro-economische omstandigheden een unieke situatie ingaan. Nog nooit in de levensgeschiedenis van Bitcoin zijn we door een wereldwijde recessie gegaan en dat lijkt nu te gebeuren. Dat neemt niet weg dat de ellende volgens verschillende on-chain indicatoren bijna voor bij is.

Realized marketcap

De bovenstaande grafiek is een bijzondere on-chain indicator die vanaf het begin vanaf de koersgeschiedenis van Bitcoin al iedere bodem heeft voorspeld. Het gaat om de Realized Cap versus de Market Cap. De Realized Cap is de opgetelde waarde van alle Bitcoin op het moment dat ze voor het laatst van adres zijn gewisseld. Als jij bijvoorbeeld in 2011 een Bitcoin kocht voor 1 dollar, dan telt die Bitcoin slechts voor 1 dollar mee.

De normale Market Cap bereik je simpelweg door de prijs van de laatst verkochte Bitcoin te vermenigvuldigen met de totale hoeveelheid die in omloop is. Daardoor is de Realized Cap vaak een meer realistische manier om de waarde van Bitcoin te bepalen en blijkt dat vaak een bodem te zijn tijdens bearmarkten. Ook nu lijkt dat weer te gebeuren.

De Mayer Multiple

Een andere belangrijke on-chain indicator die door de geschiedenis van Bitcoin vaak bodems heeft weten te voorspellen is de Mayer Multiple. Deze grafiek geeft een verhouding weer tussen de huidige Bitcoin koers en het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Als we deze indicator mogen geloven, dan hebben we de bodem eerder in 2022 al gehad.

Mayers multiple

Op het moment van schrijven zit de Mayer Multiple namelijk alweer in de lift. Tijdens de bodem in juni gaf deze indicator een score van 0,47 af, wat historisch laag is voor de Mayer Multiple. Vrijwel iedere keer dat deze indicator zulke scores aantikte, bereikte de Bitcoin koers een bodem. Ook nu lijkt dat weer het geval te zijn.

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Bitcoin koers van $111.000 is mogelijk
Amerikaanse crypto-aandelen schieten omhoog na Bitcoin halving
Bitcoin ‘niet langer goedkoop’ – Fidelity stelt verwachtingen bij
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’