china-2506476_1920
Bitcoin

Het coronavirus, de Bitcoin prijs en de gevolgen voor China

Deze week steeg de prijs van Bitcoin met meer dan 15% en bereikte het een hoogtepunt van $7.200 voordat het weer terugzakte naar een prijs van $6.800. Ondanks dit herstel heeft Bitcoin nog een lange weg te gaan om het $8.000 niveau weer te bereiken, dat werd gezien vóór de door het coronavirus veroorzaakte crash op 12 maart.


Chinese miners stoppen

De daling had gevolgen voor het Bitcoin netwerk. Nadat BTC de ondergrens van $3.800 had bereikt, dwong de daling sommige Bitcoin miners om de handdoek in de ring te gooien. Zij moesten hun activiteiten stopzetten omdat de mining onrendabel werd.

Miners moeten hosting- en elektriciteitskosten bijhouden. Deze kosten zijn vaak afhankelijk van de kortetermijnopbrengsten van hun apparatuur. Mede door de prijsdaling leidde dit tot de grootste moeilijkheidgraad daling voor miners sinds 2011. Het lijkt er echter op dat het coronavirus en de sterke daling van de waarde van Bitcoin sommige regio’s meer heeft getroffen dan andere.

Zoals onlangs gemeld door Securities Daily, zijn meer dan 40 gevestigde mining operaties gedwongen te stoppen. Dit komt omdat een groot aantal Antminer S9’s niet meer winstgevend zijn. Antimer S9 apparatuur is een oudere generatie van Bitmain’s populaire Antminer-producten. Een insider uit de branche vertelde dat ongeveer 2,3 miljoen Antminer S9’s sinds 10 maart zijn stopgezet.

De daling van de prijs van Bitcoin lijkt de Chinese miners het meest te hebben getroffen. Elektriciteitsprijzen voor miners in China variëren van $0,03 tot $0,05 per kilowattuur. Zelfs voor miners die gemiddelde stroom tarieven van $0,04 per kWh betalen, moet de Bitcoin prijs boven de $5.136 liggen om winstgevend te zijn. Matt D’Souza, de CEO van Blockware Solutions, vertelde:

“De daling zorgde ervoor dat verschillende rigs van de oude generatie niet meer winstgevend waren. Veel van de Aziatische miningpools verloren hashrate. De Amerikaanse pools daarentegen niet. Dat geeft aan dat het machines in het Oosten waren die stopten, niet Noord-Amerikaanse. In China werd nog veel oude apparatuur gebruikt. Door de prijsdaling werden ze gedwongen die oude machines uit te zetten.”

Impact van het coronavirus op in China gevestigde miners

Het coronavirus heeft de miners dus indirect beïnvloed door het effect op de Bitcoin prijs. Het virus heeft niet alleen de prijs aangetast maar ook alle productie processen. Dit maakt het moeilijker om machines te vinden omdat de supply chains zijn verstoord. D’Souza legde uit:

“Ik denk dat COVID de daling van de hash-rate heeft beïnvloed. De wereldwijde supply chains zijn namelijk verstoord. Miners krijgen momenteel installaties die niet snel genoeg zijn. De aanpassing van de moeilijkheidsgraad was veel groter omdat next-gen rigs zijn vertraagd vanwege het COVID-19. ”

De pandemie heeft ook een aanzienlijk effect gehad op de tweedehandsmarkt voor mining apparatuur. Deze markt is altijd een bekend onderdeel geweest van de miningindustrie. Wu Tong, de vice-directeur van de Blockchain Commissie binnen het Chinese ministerie van Handel, heeft dit persoonlijk waargenomen. Hij vertelde onlangs het volgende:

“Onder invloed van de epidemie is de moeilijkheid om de productie van mining activiteiten te behouden, te vernieuwen en voort te zetten verder toegenomen. De prijsdaling van 12.04 heeft veel mining machines overbodig gemaakt. Het tij van de verkoop van mining machines heeft zich al voorgedaa. De gemiddelde verkoopprijs van elke mining machine is 30% –50% lager dan voor de pandemie.”

Waarom miners weggaan uit China

China is al lange tijd marktleider als het gaat om crypto mining. Studies tonen aan dat het land de meerderheid van de Bitcoin-hash-rate in handen heeft. De dominantie van China is voornamelijk te danken aan de lage elektriciteitsprijzen van het land en grote fabrikanten, zoals Bitmain en Ebang.

Doordat de grote fabrikanten gevestigd zijn in China kunnen grote mining bedrijven voor een goede prijs de apparatuur kopen. Daarnaast is het in China dus langer rendabel om met oude apparatuur crypto’s te minen.


Voor- en nadelen van mining in het Oosten

Landen als Venezuela hebben nog goedkopere elektriciteit en andere gesubsidieerde energiebronnen. Deze landen ontvangen vaak oude mining apparatuur zoals de Antminer S9. Echter is de prijs niet de enige factor, omdat internet snelheden landen als de Verenigde Staten een voorsprong geven.

Door een hogere koopkracht en het vermogen om kapitaal aan te trekken, kunnen nieuwe miners in westerse landen toegang krijgen tot machines van de nieuwe generatie en voorop blijven lopen. Dit is het geval met het bedrijf ‘Blockware Mining’, die zijn mining activiteiten van 180 petahash per seconde op gang heeft gehouden. Ondanks de hogere elektriciteitsprijzen die er zijn in de Verenigde Staten.

Bovendien steekt de Chinese regering haar afkeer ten opzichte van crypto valuta’s en Bitcoin mining niet onder stoelen of banken. De VS loopt daarentegen voorop als het gaat om het reguleren van de crypto valuta industrie, wat in de toekomst een doorslaggevende factor kan blijken te zijn.

Dit is zeker het geval gebleken voor bedrijven als Bitmain en Ebang, die exchange aanvragen hebben ingediend bij de Hong Kong Stock Exchange. Ze hebben echter geen reactie gekregen.


Een cruciaal moment voor mining

Over het algemeen is het mogelijk dat we een verschuiving in de mining industrie gaan zien. Vooral met momenten zoals de halving die op komst is en de aanhoudende pandemie.

De verspreiding van de industrie zou welkom zijn. Velen hebben hun bezorgdheid geuit over de centralisatie van Bitcoin mining. Echter blijf China vooralsnog het voortouw nemen.

 

Bitcoin nieuws

QCP Capital uit zorgen: Komt er een einde aan de Bitcoin-rally in het 2e kwartaal?
Nieuwe Bitcoin ETFs kochten al voor $35 miljard aan BTC
Stevent de Bitcoin koers af op een recordhoogte van $180.000?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?