Exchange Nieuws

Het kan tientallen jaren duren voordat FTX-gebruikers hun geld terugkrijgen

Ruim 1 miljoen mensen vertrouwden op het beursplatform van FTX en die staan nu dus in de rij al schuldeiser voor het platform. De belangrijkste vraag is natuurlijk of deze mensen überhaupt nog iets van hun fondsen zullen terugkrijgen. Dan komt vraag nummer twee: hoe lang gaat dat precies duren?

Tientallen jaren wachten

Er bestaat volgens de insolventie-advocaten die met de zaak bezig zijn een kans dat het tientallen jaren duurt om de fondsen terug te krijgen. Het kan dus heel goed zijn dat sommige gebruikers dat niet eens overleven. Waar de meeste mensen waarschijnlijk hoopten op een snelle afwikkeling van de zaak, zijn de verwachtingen hiermee wel getemperd. Het faillissement van FTX en de totale familie van 130 bedrijven is volgens advocaat Stephen Earl een “gigantische exercitie.”

Dit komt onder meer door de complexiteit van de zaak, die over meerdere grenzen gaat. In eerste instantie moeten de rechters bijvoorbeeld al uitvechten wie er de jurisdictie over de zaak krijgt. Welk land voorrang heeft om de zaak te behandelen. Gebruikers van het platform staan volgens de advocaat samen met andere schuldeisers, investeerders en venture capital bedrijven in de rij. 

Weinig hoopgevend

De woorden van de advocaat zijn weinig hoopgevend. Om te begrijpen dat dit de realiteit is, hoeven we alleen maar te kijken naar de zaak rondom Mt. Gox. Daar gebeurde bijna tien jaar geleden iets vergelijkbaars en ook daar wachten de gebruikers al bijna een decennium op hun fondsen. Uiteraard komen daar ook niet alle fondsen terug bij de rechtmatige eigenaren, maar een gedeelte.

Het bijzondere aan de zaak rondom Mt. Gox is dat de Bitcoin op het moment dat ze verloren raakten een stuk minder waard waren dan vandaag. Zo krijgen de gebruikers van het beursplatform een kapitaal terug dat vele malen meer waarde is dan het bedrag wat ze verloren, ondanks het feit dat ze minder Bitcoin terugkrijgen dan ze hadden.

Exchange nieuws

Kraken CEO: Binance Proof-of-Reserves is zinloos zonder de schulden te laten zien
Amazon gaat serie maken over de val van crypto beurs FTX
Binance wijst 1 miljard dollar toe aan crypto-herstelfonds
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten