Blockchain

Hoe crypto Julian Assange zijn vrijheid terug gaf

Je hebt het vast meegekregen: de bekende klokkenluider van WikiLeaks, Julian Assange, heeft na veertien lange jaren zijn vrijheid teruggekregen. Volgens zijn halfbroer Gabriel Shipton heeft Assange deze vrijheid grotendeels te danken aan de cryptogemeenschap, zo vertelde hij in een interview met het Amerikaanse cryptoplatform DeCrypt.

AssangeDAO

Assange pleitte onlangs schuldig aan een aanklacht onder de Amerikaanse Spionagewet. Dit leidde uiteindelijk tot een deal die zijn vrijlating mogelijk maakte. Volgens zijn halfbroer Gabriel Shipton speelde de AssangeDAO, een gedecentraliseerde autonome crypto-organisatie, een cruciale rol in dit proces.

In 2022 zamelde de AssangeDAO ongeveer $53 miljoen aan Ethereum (ETH) in. Deze fondsen waren essentieel om de hoge juridische kosten van Assange te dekken en politieke steun te verwerven. Donaties via Bitcoin en andere cryptovaluta ondersteunden niet alleen zijn juridische verdediging, maar financierden ook campagnes en reizen van Shipton om wereldwijde politieke steun te mobiliseren. Shipton benadrukt dat deze reizen zonder de steun van AssangeDAO onmogelijk zouden zijn geweest.

Shipton benadrukte dat zonder de betrokkenheid van de cryptogemeenschap, Assange’s verdediging veel moeilijker en minder effectief zou zijn geweest:

“Ik twijfel er niet aan dat Julian niet zou zijn waar hij nu is als de AssangeDAO-gemeenschap niet zo gul was geweest en zoveel geld had ingezameld om bij te dragen aan zijn strijd voor vrijheid.”

De relatie tussen Assange en crypto

Het gebruik van crypto in Assange’s verdediging heeft ook een symbolische waarde. WikiLeaks begon al in 2010 Bitcoin te accepteren, nadat traditionele betalingsmethoden op het platform werden geblokkeerd. In 2017 deden geruchten de ronde dat Assange was overleden. Hij weerlegde deze geruchten door in een videoboodschap de meest recente block hash op te noemen. Zijn relatie met crypto gaat dus verder dan alleen de financiële steun die hij heeft ontvangen.

Shipton gelooft dat de inzet van AssangeDAO cruciaal was om Assange’s rechten en vrijheid te waarborgen. Al met al symboliseert dit een prachtige overwinning van crypto en benadrukt het de normen en waarden van financiële vrijheid waar crypto voor staat.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Blockchain nieuws

Herbeoordeling van Nigeriaans blockchainbeleid is gestart
Stripe breidt crypto-integratie uit naar Europese markt
Nigeriaanse jongeren aangespoord om actief deel te nemen aan blockchain-technologie
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren