Bitcoin

Hoe Trump’s strategie voor de dollar van invloed kan zijn op Bitcoin

Als de Amerikaanse dollar blijft haperen, zal de kracht van Bitcoin als afdekking voor inflatie verbeteren. Dat zeggende, BTC is niet immuun voor een nieuwe beurscrash. In dit artikel beschrijven we hoe Trumps strategie van invloed kan zijn op de Bitcoin koers.


Maatregelen in verband met de crisis

Sinds maart werkt de regering van de Amerikaanse president Donald Trump samen met de Federal Reserve aan het ondersteunen van een economie die verwoest is door de gevolgen van de Covid pandemie.

Amerika heeft te maken gehad met een langdurige eerste golf van coronavirusinfecties. Hierdoor was het land het zwaarst getroffen land op basis van het totale aantal ziektegevallen. Als gevolg hiervan hebben de regering en de Federal Reserve buitengewoon veel moeite moeten doen om mensen aan het werk te houden en de uitgaven te stimuleren.

De maatregelen die genomen zijn kunnen ertoe leiden dat mensen langzaam afstand doen van een verzwakte Amerikaanse dollar. Onder de maatregelen valt het verlagen van de rentetarieven en het injecteren van contant geld in de economie. Dit zou op zijn beurt de interesse in Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen aanwakkeren.


Wat de Federal Reserve heeft gedaan

De inspanningen variëren van het verlagen van de rente tot bijna tot het kopen van enorme hoeveelheden effecten.

In totaal heeft de Federal Reserve sinds maart 2,3 biljoen dollar in de markt geïnjecteerd. Dit deden ze door de aankoop van Treasuries en door hypotheek gedekte effecten.

Op dit tempo is de kans groot dat de balans in het vierde kwartaal blijft aanzwellen. Mogelijk eindigt het jaar dan met een balans van bijna $10 biljoen, wat de hoogste waarde ooit is. Ook heeft de VS nog steeds te maken met massale werkloosheid.

Er zijn grote zorgen dat de inflatie door het dak dreigt te stijgen. De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zei dit al tijdens zijn toespraak, getiteld ‘New Economic Challenges and the Fed’s Monetary Policy Review’. De Fed zal streven naar een gemiddelde inflatie van 2% in de loop van de tijd. De inflatie kan echter tijdelijk boven de 2% stijgen als de dollar verder verzwakt.


De impact op Bitcoin

De Bitcoin koers daalde tussen half februari en half maart dit jaar met meer dan 50%. Toen gebeurden toen ook de aandelenmarkten te kampen hadden met een van de ergste uitverkopen in de geschiedenis. De prijs van Bitcoin maakte echter een geweldige comeback in het tweede en derde kwartaal en steeg tot meer dan $12.000. Hierna viel het terug naar iets meer dan $10.000.

Bitcoin koersverloop
BTC maakt geweldige comeback – Bron: Tradingview

De Amerikaanse dollar heeft het daarentegen in dezelfde periode niet zo goed gedaan. Deze is gedaald ten opzichte van de euro (EUR), de Britse pond (GBP), Japanse yen (JPY), Chinese yen (CNY) en de meeste andere belangrijke valuta sinds maart.

Als ‘s werelds belangrijkste reservevaluta kan een groot aantal Amerikaanse markten worden beschouwd als gecorreleerd met de prestaties van de Amerikaanse dollar. Inclusief Amerikaanse aandelen en onroerend goed. Bitcoin is echter vaak beschreven als een niet-gecorreleerd actief dat onafhankelijk belangrijke aandelenindexen, forex en andere financiële markten beweegt. Als gevolg hiervan wordt het vaak gezien als een afdekking tegen een worstelende Amerikaanse dollar. Zo worden BTC investeerders beschermd tegen de nadelige effecten van inflatie.

Wanneer de Amerikaanse dollar blijft verzwakken, kan de kracht van Bitcoin als afdekking blijven groeien. Dit is een mening die wordt gedeeld door Simon Yu, de CEO en mede-oprichter StormX:

“Met de aandrang van de federale regering om meer geld te drukken en de Fed haar intenties te herhalen om een inflatie van meer dan 2% te handhaven, mogen we verwachten dat de prijzen op alle markten stijgen.”

Yu legt verder uit dat het fiscale beleid van Trump de prijs van Bitcoin in de ‘nabije toekomst’ zou kunnen verhogen.

Aan de andere kant zei Marshall Hayner, CEO en mede-oprichter van het crypto betalingsplatform Metal, het volgende: “De president heeft extreme ontevredenheid geuit over de Federal Reserve en is mogelijk op zoek naar nieuwe normen om de dollar te beschermen in een wereld na COVID-19.


Hernieuwde interesse in Bitcoin

Hayner vertelt dat er een mogelijkheid is dat de Amerikaanse regering een soort blockchain centrum op gaat zetten. Dit zou op zijn beurt waarschijnlijk leiden tot een hernieuwde interesse in de Bitcoin. Hij voerde ook aan dat het ook zou kunnen leiden tot een “grote impuls om een US Digital Dollar te creëren om namaak biljetten te elimineren en de transparantie te vergroten.” Dat zou Bitcoin op zichzelf een boost kunnen geven.

Het nieuwe fiscale beleid van de Fed zou een averechts effect kunnen hebben en de aandelenmarkt kunnen laten crashen. De kans is dan groot dat het ook een negatief effect heeft op Bitcoin. In hoeverre blijft echter onduidelijk.

 

Bitcoin nieuws

Crypto-analist: “Bitcoin nadert kritiek niveau dat behouden moet blijven”
Zoekopdrachten ‘Bitcoin Halving’ op Google bereikt all-time high
Bitcoin zakt onder de $60.000 nu instroom in ETF’s stokt
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?