IMF, internationaal monetair fonds
Regulatie

IMF waarschuwt voor wereldwijde ramp als crypto markt instort

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een waarschuwing afgegeven over het potentiële risico dat cryptocurrency kan vormen voor het wereldwijde financiële systeem. In een recente blogpost benadrukten twee IMF-functionarissen, Bo Li en Nobuyasu Sugimoto, de toenemende verwevenheid van traditionele en crypto markt. Li en Sugimoto wijzen er op dat de prijsvolatiliteit in de cryptomarkt als gevolg van instortende crypto bedrijven kan volgens de medewerkers van de IMF de hele wereldmarkt schaden:

In tijden van stress hebben we marktfalen gezien van stablecoins, crypto-gerichte hedgefondsen en crypto-exchanges, wat op zijn beurt ernstige zorgen deed rijzen over marktintegriteit en gebruikersbescherming. En met groeiende en diepere banden met het financiële kernsysteem kunnen er in de nabije toekomst ook zorgen ontstaan over systeemrisico’s en financiële stabiliteit.

Er is betere regelgeving nodig

Dit ziet er misschien allemaal wel heel negatief uit, maar de twee IMF medewerkers vertellen dat veel van deze zorgen kunnen worden weggenomen door financiële regelgeving en toezicht te versterken en door wereldwijde wetgeving te ontwikkelen die consistent kunnen worden geïmplementeerd door nationale regelgevende instanties.

Vooral stablecoins worden door het IMF gezien als een groot probleem. Dit omdat ze ervoor kunnen zorgen dat landen met een zwakkere valuta hun monetaire soevereiniteit verliezen. Dit kan volgens de functionarissen een bedreiging vormen van de financiële stabiliteit van een land. Een belangrijke oplossing om dit te voorkomen is naast regulering het verbeteren van traditionele valuta’s en banksystemen.

5 peilers om het risico van crypto in te dammen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vijf belangrijke punten geschetst waarmee wereldwijde regelgevers rekening moeten houden om de risico’s van de cryptocurrency-markt in te dammen.

Ten eerste moeten aanbieders van crypto-activadiensten een vergunning hebben, geregistreerd en geautoriseerd zijn, met regels die vergelijkbaar zijn met die voor traditionele aanbieders in de financiële sector.

Ten tweede moeten entiteiten die meerdere functies uitoefenen, worden onderworpen aan aanvullende prudentiële vereisten en mogen zij dit niet doen als er belangenconflicten ontstaan.

Ten derde moeten uitgevers van stablecoins worden onderworpen aan strikte vereisten om te voorkomen dat de monetaire en financiële stabiliteit wordt ondermijnd.

Ten vierde moeten er duidelijke vereisten zijn voor gereguleerde financiële instellingen met betrekking tot hun blootstelling aan en betrokkenheid bij crypto-activa.

Ten slotte roept het IMF op tot een robuuste, alomvattende en wereldwijd consistente benadering van cryptoregulering en -toezicht, aangezien de sector-overschrijdende en grensoverschrijdende aard van crypto de effectiviteit van ongecoördineerde nationale benaderingen beperkt.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren