india-crypto
Regulatie

India heft bankverbod voor crypto exchanges op

Het Hooggerechtshof van India heeft uitspraak gedaan tegen een beslissing die bijna twee jaar geleden is opgelegd door de centrale bank van het land. De beslissing, die twee jaar geleden genomen werd, zorgde ervoor dat cryptohandel in het land flink onderdrukt werd.


Na twee jaar eindelijk een beslissing

Volgens een rapport van Bloomberg hebben drie rechters woensdag geoordeeld ten gunste van verzoekschriften van crypto exchanges en startups die zich verzetten tegen de beslissing van de Reserve Bank of India. De centrale bank verbood, in april 2018, financiële instellingen bankzaken te verstrekken aan crypto-exchanges.

De beslissing van de centrale bank dwong destijds meerdere crypto exchanges in het land om te verhuizen naar andere rechtsgebieden. Als de exchanges wel in India wilden blijven moest het bedrijfsmodel aangepast worden van fiat-naar-crypto naar crypto-naar-crypto.

Hoewel crypto exchanges na het besluit van de centrale bank in 2018 onmiddellijk verzoekschriften bij het Hooggerechtshof hebben ingediend, werd er pas deze woensdag een duidelijk besluit genomen.

De opheffing van het verbod gaat nieuwe kansen bieden voor India op het gebied van investeringen, economie en een markt als geheel”, zegt Sumit Gupta, oprichter en CEO van CoinDCX.

“Als één van de weinigen die het hebben overleefd als bedrijf zijn we het Hooggerechtshof dankbaar voor het horen van onze kant van het verhaal.”


Uitspraak zal leiden tot meer liquiditeit

De crypto community in India is enthousiast over de uitspraak. Tanvi Ratna, oprichter van Policy 4.0, dat zich bezighoudt met crypto-beleid in India, schreef dinsdag dat de overwinning zou betekenen voor een heropleving van liquiditeit. Ook verwacht hij dat verschillende exchanges en crypto startups weer hun werkzaamheden weer op zullen pakken.

Ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof waarschuwen juristen niet al te positief te zijn. De centrale bank heeft nog genoeg middelen om cryptocurrencies te onderdrukken. Het harde beleid zal wellicht heroverwogen worden maar er is geen garantie dat India nu een groot fan van cryptocurrencies wordt.