india-crypto
Regulatie

India stelt Bitcoinverbod voor

De Indiase regering wilt Bitcoin verbieden. Volgens een rapport van the Economic Times heeft het ministerie van Financiën van India het voorstel voor het verbod ingestuurd voor interministerieel overleg. Na dit overleg moet het plan door gestuurd worden naar het kabinet dat onder premier Narendra Modi opereert. Vanuit hier kan de motie als wetsvoorstel in het parlement worden ingediend.


Het nieuws komt maanden nadat het Hooggerechtshof van India een Bitcoin verbod, dat door de centrale bank van het land is opgelegd, heeft teruggedraaid. In zijn uitspraak had de rechter gezegd:

“Hoewel we de kracht van de Reserve Bank of India hebben erkend om preventieve maatregelen te nemen, testen we in dit deel van de volgorde de evenredigheid van een dergelijke maatregel, om te bepalen welke RBI op zijn minst enige schijn van enige geleden schade moet laten zien door haar gereguleerde entiteiten. Maar die is er niet. ‘

Ondanks dat de schadelijkheid van de munt niet is aangetoont volgens de rechter vindt het ministerie wel degelijk dat er een schadelijke rol toebedeeld is aan de digitale munt. In 2019 wees het comité namelijk op de rol van Bitcoin bij het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Mede daarom is het ministerie van Financiën nu op zoek naar een onomkeerbaar beleid om BTC te verbannen.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Verbod komt in tijden van crisis

Het voorstel van India om Bitcoin (BTC) te verbieden, duikt op in een tijd waarin het land wordt geconfronteerd met één van de grootste economische crises in haar tijd.

Aangezien de op twee na grootste economie van Azië de langzaamste groei in meer dan tien jaar ondergaat, heeft ratingbureau Moody zijn status verlaagd naar Baa3.

Analisten geven de schuld aan de wereldwijde pandemie, maar in werkelijkheid bestonden de belangrijkste economische problemen van het land al vóór het virus. Een cruciale zwakte is de kredietcrisis: een lange geschiedenis van slechte leningen die het hele banksysteem bedreigt.

De zorgen escaleerden in 2018 toen IL&FS, een topfinancier, bijna instortte en een spoor van dubieuze schulden achterliet. Ondertussen ging Dewan Housing Finance, een informele bank, failliet over soortgelijke kwesties. In maart 2020 moest het private bankbedrijf Yes Bank door de regering van Modi worden gered. Nu de kasstroom vastzit, doemt de crisis snel op en dat is een groot probleem voor India.


De vraag naar Bitcoins is groot

Door de problemen waarmee het land heeft te dealen zijn steeds meer investeerders op zoek gegaan naar alternatieven om hun blootstelling aan de Indiase markt te verminderen. Nu de trage groei leidt tot lagere rendementen op de aandelenmarken zijn velen overgestapt naar Bitcoin als afdekking.

Gegevens diez ijn vrijgegeven door Paxful en LocalBitcoin toonden een behoorlijke stijging van de cryptocurrency-handel in India. Terwijl LocalBitcoins sinds maart 2020 transacties ter waarde van $14,5 miljoen noteerde, bedroegen de via Paxful verhandelde munten $15,36 miljoen aan deals.

Groeiende vraag naar Bitcoins – Bron: Usefultulips

De grote vraag heeft er ook toe geleid dat belangrijke crypto bedrijven India hebben gekozen als hun volgende crypto bestemming. Binance, de grootste crypto exchange ter wereld kocht eerder dit jaar al het Indiase bedrijf WazirX.

De CEO van laatstgenoemde, Nischal Shetty, noemde de Indiase cryptomarkt ‘een slapende reus’, en merkte op dat de omkering van de rechtbank door het verbod op Bitcoin zou helpen ‘honderden startups’ in het land te creëren.

Maar met het laatste verbodsrapport sprak de heer Sherry zijn teleurstelling uit over de Modi-regering en zei dat ze de technologie “niet begrijpen”.