indonesië
Exchange, Regulatie

Indonesië wil zijn nationale crypto exchange in juni lanceren

De Indonesische minister van handel is van plan om de nationale crypto exchange van het land in juni uit te rollen. Oorspronkelijk was het doel om het beursplatform al in december 2022 te lanceren, maar dat kwam nog iets te vroeg voor dit wilde plan. Minister Zulkifli Hasan deelde de nieuwe lanceerdatum tijdens de opening van de Crypto Literacy Month in Jakarta.

Vijf bedrijven komen in aanmerking

Op het moment van schrijven is de overheid volgens Zulkifli bezig om te onderzoeken welke bedrijven in aanmerking komen om onderdeel van het beursplatform te worden. Er zijn op dit moment vijf beursplatformen geregistreerd bij de nationale toezichthouder. Volgens Zulkifli is het mogelijk dat alle vijf deze bedrijven binnen de nationale crypto exchange vallen.

Het beursplatform van het ministerie moet straks als een soort clearing house en ultieme beheerpartij dienen voor de lokale cryptomarkt. Een clearinghouse is een tussenpersoon die tussen de koper en verkoper staat, om ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt.

Op hetzelfde moment zou het de rol van beheerder vervullen, waarmee het ook de beweging van de assets tussen beide partijen controleert. Zo zou je in theorie ook FTX-achtige problemen kunnen voorkomen, wat natuurlijk goed is voor de betrouwbaarheid van de industrie.

Geen haast

Ook deelde de minister van handel met het publiek dat de Indonesische overheid geen haast heeft met het beursplatform. “Laten we de boel niet gehaast afmaken, want als het nog niet klaar is, dan wordt het een rommeltje,” aldus Zulkifli. De lancering van de nationale beurs is onder andere uitgesteld vanwege wetgeving. Op dit moment valt het toezicht op de crypto-sector nog binnen de macht van de Commodity Futures Trading Regulatory Agency, ook wel bekend als de Bappebti.

Die macht verschuift binnenkort naar de Financial Services Authority, waarna ook de beurs gelanceerd kan worden. Deze machtsverschuiving komt in reactie op nieuwe crypto-wetgeving die op 15 december ingestemd is. Vanaf dat moment werden cryptocurrency’s en andere digitale assets erkend als gereguleerde financiële effecten. Op 5 december kondigde de gouverneur van de Indonesische centrale bank, Perry Warjiyo, aan dat de central bank digital currency die het wil lanceren het enige wettige betaalmiddel in Indonesië zal zijn.

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli