Cardano, ada
Cardano

Input Output Global: ‘DeFi-ecosysteem Cardano ontwikkelt in rap tempo’

Het Decentralized Finance (DeFi) ecosysteem van Cardano ontwikkelt zich in rap tempo. In een nieuwe update deelt Input Output Global (IOG) – het bedrijf achter Cardano – dat de introductie van de Djed stablecoin op Cardano het DeFi-ecosysteem binnen het netwerk enorm heeft geholpen.

Djed is een stablecoin die is ontwikkeld door het betaalplatform COTI Network (COTI) en ging begin 2023 live op Cardano.

Hoe werkt Djed?

De stablecoin binnen het ecosysteem van Cardano wordt gedekt door 6 Cardano per Djed. Dat komt tegen de huidige koersen neer op een dekking van meer dan 2 dollar voor een stablecoin die een waarde van 1 dollar draagt. Die hoge dekking is uiteraard nodig vanwege de volatiliteit van het crypto-ecosysteem.

Als de dekking een stuk lager zou zijn en dicht rond de 1 dollar in Cardano zou liggen, dan zou Djed voor veel mensen ook zijn betrouwbaarheid verliezen. Nu moet je het nog steeds maar aandurven om een stablecoin te kopen die uiteindelijk gedekt is door een volatiele crypto.

Dat hebben we met Terra – hoewel dat iets anders was opgezet – natuurlijk eerder gezien. Daar ging destijds voor 40 miljard dollar aan kapitaal verloren. Wat dat betreft is het te hopen dat Djed en Cardano een beter lot te wachten staat. Al is het bij Cardano niet eens mogelijk om 40 miljard dollar aan kapitaal in rook op te laten gaan, omdat het project maar 13 miljard dollar waard is.

Schaalbaarheid met Hydra

Een ander onderdeel waarop Cardano de afgelopen periode veel is verbeterd is op het gebied van schaalbaarheid. IOG noemt Hydra een “familie van layer-2 protocollen” die ontworpen zijn om Cardano meer schaalbaar te maken. Volgens het bedrijf achter Cardano is het netwerk hierdoor drastisch verbeterd.

“Hydra geeft ontwikkelaars de potentie om hun eigen mini-blockchains te creëren voor functies die buiten de blockchain geregeld kunnen worden”, aldus IOG. In principe lijkt Hydra hiermee een beetje op het Lightning Network van Bitcoin, dat ook op deze manier is ontworpen.

De naam Hydra is uiteraard gebaseerd op het wezen uit de mythologie, dat meerdere koppen heeft. In dit geval gaat het om een digitaal beest dat het mogelijk maakt om meerdere mini-blockchains te creëren.

Cardano nieuws

Cardano-netwerk beleeft recordactiviteit: Is een ADA koers van $1 binnen bereik?
Crypto-expert voorspelt: Cardano koers mogelijk naar 12,6 dollar
De grote rivalen van Ethereum: Solana en Cardano onder de loep
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen